Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Српчани Гојко Басурић и Горан Грабовац на путу за Хиландар дугом хиљаду километара

Српчани Гојко Басурић и Горан Грабовац на путу за Хиландар дугом хиљаду километара

Примивши благослов Богомајке и по одржаном молебану у манастиру Осовица, у присуству породице, братства манастира Осовица и пријатеља, Гојко Басурић и Горан Грабовац из Српца кренули су у суботу пјешке на ходочашће до манастира Хиландар.

Пут би требало да траје 34 дана хода, уз четири до пет дана одмора, које би правили након сваких седам дана пјешачења и на тај начин скупили снагу да наставе свој пут дуг преко 1000 километара.

“Има симболике што смо ходочашће започели испред иконе која је по угледу на чудотворни лик Тројеручице насликана и посвећена у манастиру Хиландар а поклоњена манастиру Осовица. Пут ћемо завршити у манастиру Хиландар испред оригиналне Тројеручице”, каже Гојко Басурић.

Он је познат по томе што је већ два пута ишао пјешке од Српца до манастира Острог.

“Већ након првог ходочашћа до Острога у мени се јавила жеља да покушам да одем пјешке до Хиландара. У разговору са пријатељем Гораном Грабовцем, пристао је да пође на тај пут са мном. Ово је спој авантуре и духовног подвига којим желимо да докажемо, прије свега сами себи, да је све могуће када имате јаку вјеру”, додао је Басурић.

Горан Грабовац каже да, када је чуо Гојкову идеју да се иде пјешке до Хиландара, није имао дилеме ниједног тренутка да и он крене с њим.

“Сама иницијатива да кренемо у овај подухват у мени је родила жељу да идем и нити једног тренутка нисам размишљао да ли да пођем или не. Нас двојица смо имали пар заједничких пројеката које смо, хвала Бог,у успјешно одрадили и надам се да ћемо заједно успјети испунити свој циљ и доћи до Хиландара”, рекао је Грабовац.