Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Српчанин Живко Савић истражује земље на бициклу и осваја награде

Српчанин Живко Савић истражује земље на бициклу и осваја награде

Љубав према природи и здравом начину живота, Живко Савић (36) из Српца спојио је са бициклизмом којим се рекреативно бави већ четири године а учествујући на разним маратонима и тркама остварио је и запажене резултате.

Радне дане проводи у филијали Уникредит банке у Српцу, гдје је ангажован као директор, а слободно вријеме најчешће прекраћује возећи бицикл што је за њега истински одмор за дух и тијело.

„Боравак у природи и осјећај слободе и испуњености док возите бицикл, опредјелио ме да се почнем бавити овом врстом рекреације а у жељи да упознам нове градове и људе, понајприје своју земљу, кренуо сам у задње три и по године да возим и дуже релације“, каже Живко.

Седмично одради барем три мања и један већи тренинг од 150 и више километара а викендима често узима учешће у такозваним бреветима од 200 километара.

„С временом сам почео повећавати километражу па сам тако прошле године у истој сезони успио одрадити комплетну серију од 200, 300, 400, 600 и хиљаду километара и освојити признање „Super Randonneur“ које додјељује кровна бициклистичка организација „Audax Club Parisien“ из Париза“, каже Живко.

Двије године заредом возио је ултра маратоне дуге 1200 километара а на једном од њих под називом „B-Hard Ultra Race &Brevet“, који је прошао кроз БиХ прије неколико дана, у укупном поретку у B-1200 категорији заузео је четврто мјесто. Учешће су, како каже, узели и неки од најбољих свјетских бициклиста Cristopf Strasser i Robert Muller.

„Обишли смо Козару, Купрес, Мостар, Требиње, Сутјеску, Вишеград, Јахорину, Бјелашницу и Влашић и још једном се увјерили да су љепоте наших крајева неприкосновене у овом дијелу Европе. То има немјерљив туристички значај јер у маратонима ове врсте углавном учествују инострани бициклисти који у својим земљама преносе приче о нашим природним богатствима“, каже Живко и додаје да је дионицу одвезао за 90 сати и 14 минута.

Кроз бревет, за кога каже да је истински тест издржљивости и помјерања сопствених граница, обишао је и Боку Которску, Херцег Нови, Дубровник, Фрушку Гору и друге туристичке локалитете у бившој Југославији, а посебне емоције веже за трку „Срце Мотајице“ која је прошла кроз Бардачу и манастир Осовицу.

„Волим истраживати нове културе али и друге бициклисте упознавати са нашим обичајима. Оно што посебно карактерише овакве спортске догађаје је дружење које се организује након трке и тај вид повезивања и зближавања има највећи смисао у цијелој овој причи“, рекао је Живко.

Србачки бициклиста ових дана се окушао и на државном првенству Републике Српске и БиХ који је одржан на аутодрому у Залужанима гдје је наступајући за један клуб из Бијељине освојио друго мјесто а два пута је учествовао и на Купу Србије гдје му је седмо мјесто било најбољи пласман.

Оно што ће бити круна свих досадашњих изазова биће ултра маратон Париз-Брест-Париз за кога се успио квалификовати и за који каже да је „мајка свих трка“.

„То је једна од најстаријих бициклистичких трка која има и највећи углед у свијету и велика ми је част да сам уопште добио прилику да на њој учествујем. Почиње 20. августа и већ увелико се припремам. Пласман ми није важан већ сама чињеница да ћу стати раме уз раме са највећим свјетским бициклистима“, истиче Живко.

Иако се не бави професионално бициклизмом, каже да је за учешће на маратонима и тркама потребно доста улагања, од квалитетних шорцева, патика, дресова, па све до доброг и поузданог бицикла.

“Набавио сам бицикл који је прилагођен мојим мјерама, јако је лаган и ништа ме не жуља, тако да и дуге вожње постају уживање у правом смислу ријечи”, каже Живко.

Бревети представљају дружење љубитеља бициклизма и уживање у заједничкој вожњи и природи. Иако постоје бревети од 200 до хиљаду километара, свака дужина има предвиђено временско ограничење, које се односи на завршетак вожње и пролазак контролних тачки. Уколико се прођу у датом року бревет се сматра успјешно завршеним и то је највећа награда за учесника.