Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Средња школа у новом руху за сљедећу школску 2021/22. годину

Радови друге фазе пројекта енергетске ефикасности у Центру средњих школа “Петар Kочић” Србац трају од 9. марта када је почела замјена столарије.

До сада је завршена замјена свих прозора, а преостало је да се замијене вањска врата и велике стаклене шајбе на стубиштима и дијеловима ходника који су постакљени на овај начин.

Упоредо са тим, од почетка априла се изводе радови и на вањској фасади. Ових дана је при крају облагање зидова каменом вуном на старом дијелу објекта а очекује се да до краја мјесеца на њему буде завршена и фасада. Предвиђено је да се топлификација са новом фасадом заврши и на новом дијелу објекта као и на фискултурној сали на којој ће бити замијењен и кров као и столарија.

Од 11. маја су отпочели и радови на реконструкцији и санацији централног гријања. Допремљен је нови котао који ће бити постављен у котловницу умјесто старих дотрајалих котлова који су већ демонтирани. Постављању новог котла претходе радови на проширењу и прекривању котловнице.

Очекује се да убрзо, упоредо за завршетком школске године, извођач крене и са реконструкцијом и адаптацијом санитарних чворова у старом и новом дијелу објекта те у фискултурној сали. Пројектом енергетске ефикасности је такође предвиђено да се изврше и потребни радови на санацији унутрашње и вањске расвјете.

Имајући у виду обим радова друге фазе реално је очекивати да ће се они изводити током цијелог љетног распуста. Претходно, у првој фази реализације овог пројекта која је трајала од септембра 2018. до фебруара 2019. године је завршена реконструкција и санација косог и равног крова на згради објекта.

Вриједност свих радова који су обухваћени енергетском санацијом објекта и фискултурне сале по предрачуну у пројекту премашује милион конвертибилних марака.

Такође, од Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију су обезбијеђена и додатна финансијска средства за санацију плафона и зидова те њихово кречење у учионицама, ходнику и канцеларијама на горњем спрату старог дијела објекта. Овај дио унутрашњости школе је највише страдао усљед дугогодишњег прокишњавања а планирано је да се и ови радови изводе и заврше током љетног распуста.

Овим великим инфраструктурним улагањем ће бити испуњено дугогодишње настојање управе школе у сарадњи са локалном заједницом да се ученицима са подручја наше али и сусједних општина обезбиједе неупоредиво бољи услови боравка и рада у средњој школи.

Ово посебно добија на значају јер ће за мјесец дана послије расписивања конкурса од стране Министарства просвјете и кутуре РС, средином јуна бити реализован упис у прве разреде средњих школа. Упоредо са стварањем бољих услова рада у Центру средњих школа ће ове године свршеним основцима бити понуђена три нова занимања: царински техничар, фризер и дефицитарно занимнаје бравар-заваривач, које је уведено прошле године.

Уз већ добро познату и надалеко чувену гимназију у којој ће до почетка нове школске године Републички педагошки завод РС реформисати план и програм првог разреда увођењем изборних предмета и још неких новина, средња школа у Српцу ће имати 10 занимања. У оставаривању што бољих уписних резултата ће се и ове као и претходне двије године укључити локална заједница субвенцијом превоза ученицима првих разреда у износу од 50% цијене мјесечне карте.

Детаљне информације о плану уписа ученика су доступне на линку: Упис ученика

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *