Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Србачки пољопривредници едуковани о значају и начину калцификације земљишта

Србачки пољопривредници едуковани о значају и начину калцификације земљишта

За пољопривредне произвођаче са подручја србачке општине данас је, у организацији Општине Србац, одржано предавање о значају и начину калцификације земљишта.

Предавање је одржао Владимир Пантић, представник британске компаније “Carmeuse“ и стручно лице за помоћ пољопривредницима у области бриге о квалитету и поправци земљишта.

Он је истакао да се на нашем подручју не посвећује довољно пажње поправци земљишта, чиме се оно деградира, а самим тим и обара принос.

“Земљиште је полазна основа за производњу и уколико не бринемо о њему, изгубићемо и принос и профит. Зато смо се данас и окупили како бисмо истакли и помогли произвођачима да више пажње обрате на квалитет земљишта, на начин на који могу унаприједити производњу и како поправити тренутно стање. Уз праве потезе и ако им предочимо све могућности, као и помогнемо да одреде приоритете, иако су цијене репроматеријала високе, они за кратко вријеме могу бити у бољој ситуацији него што су данас“, рекао је Пантић.

Он је истакао да је компанија “Carmeuse“ развила нове типове производа који су једноставни за примјену, јер је структура земљишта од неизмјерног значаја за успјех пољопривредне производње.

Доктор Милош Ножинић из Завода за индустријско биље у Пољопривредном институту Републике Српске истиче да највећи дио земљишта у Српској има киселу или врло киселу реакцију, а предуслов успјешне производње је да се земљишта доведу у стање pH вриједности између 6 и 7.

“На подручју општине Србац се сије преко хиљаду хектара соје која је веома осјетљива на земљишну киселост. Она успијева и на киселим земљиштима, али даје веома мали принос и лош квалитет зрна“, рекао је Ножинић.

Према његовим ријечима, све мјере које доприносе плодности земљишта требале би бити субвенционисане од стране надлежних министарства, јер су произвођачи исцрпљени до крајњих граница.

“Цијене ђубрива и репроматеријала су изузетно високе, тако да сам произвођач неће моћи опстати без субвенција надлежних институција“, додао је Ножинић.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић каже да су едукације пољопривредника веома значајне и додаје да се на подручју наше општине интензивније врше у ово доба године, када пољопривредници имају времена да се одазову.

Михољчић каже да ће едукације бити настављене већ сљедеће седмице.

“На данашњем предавању пољопривредници су имали прилику да се упознају са значајем калцификације земљишта и начином на који се то може извршити. Већ сљедеће седмице планирамо да организујемо предавање о дигитализацији управљања пољопривредним земљиштем, а све с циљем да они што спремнији и са што више корисних информација дочекају почетак прољећа. Општинска управа заједно са ресорним министарством и стручном службом покушава да организује што више оваквих окупљања и тиме, уз финансијска средства, пружи помоћ и подршку пољопривредницима“, рекао је Михољчић.

Он истиче да ће на сљедећој сједници Скупштине општине бити усвојена одлука о исплати средстава за подстицаје у пољопривреди на подручју општине Србац.

“Ове године смо имали највећи буџет за подстицајна средства у износу од 100 хиљада KМ, а за наредну годину нацртом буџета је предвиђено 120 хиљада KМ и веома нам је драго што је одзив за додјелу средстава био добар“, рекао је Михољчић.

Међу пољопривредним произвођачима који су присуствовали данашњој едукацији био је и Ђурађ Цвијић који каже да је свјестан потребе одржавања и прихране земљишта и додаје да му је велика предност што располаже количинама стајског ђубрива.

“Земљиште се искориштава нагло и брзо и зато је потребно радити на његовом побољшању, а не само прихрани засијаног биља. Анализе показују да је квалитет мог земљишта добар, јер користим стајско ђубриво, али свакако сам дошао чути више о производима који нама пољопривредницима могу бити од користи”, ракао је Цвијић.