Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Србачки полицајац Славољуб Жујић 52 пута даровао крв

Србачки полицајац Славољуб Жујић 52 пута даровао крв

Полицијска станица Србац у својим редовима има значајан број припадника који су редовни даваоци крви и који својом хуманошћу заслужују велико поштовање.

Један од њих је полицијски службеник Славољуб Жујић који је даровао крв 52 пута, а вишеструки су даваоци и његове колеге: Бранислав Јевтић, Радислав Марковић, Илија Ракић, Велибор Брковић, Петар Босанчић, Младенко Ивановић, те њихове двије колегинице Милка Босанчић и Горица Стојаковић.

Славољуб Жујић, шеф смјене у Полицијској станици Србац, крв је први пут дао 1995. године. Његова крвна група је Б позитивна.

“Kрв дајем да помогнем и да охрабрим болесну особу, мени познату или непознату, да преброди недаће, болест, повреду или други здравствени проблем. Увијек размишљам о другима, не о себи”, каже Жујић.

Додаје да њему није требала крв и да га то није поколебало нити обесхрабрило да готово три деценије учествује у овим хуманитарним акцијама.

“Живим у Српцу. То је мала средина. Међусобно се познајемо. Нас у Полицијској станици често зову, моле за помоћ и знају да међу нама има више давалаца крви”, рекао је Славољуб.

Важност давалаштва схватио је током рата, када је његов ујак тешко рањен и била му је неопходна крв.

“Тада смо почели давати крв и ја и моји чланови породице. Осим тога, рачунајући и колеге, веома смо активни на омасовљењу Kлуба давалаца крви при Црвеном крсту. Охрабрујемо и комшије, све које познајемо, да постану даваоци”, рекао је Славољуб.

Слиједе га његови синови Стефан и Лука, брат Борис који је крв дао 30 пута, потом Зоран Жујић, брат од стрица, такође са 30 давања убиљежених у књижици са знаком Црвеног крста.

Славољуб је на давалаштво крви подстакао и фудбалере, чланове ФK „Ножичко“ који су недавно организовано дали крв.