Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Србачки ловци присуствовали савјетовању на тему појаве афричке свињске куге

Србачки ловци присуствовали савјетовању на тему појаве афричке свињске куге

Представници Ловачког удружења “Срна” из Српца присуствовали су у петак, 28. јула у Градишци савјетовању на тему појаве заразне болести афричке свињске куге у организацији Ловачког савеза Републике Српске, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и Ветеринарског института “Др Васо Бутозан” из Бањалуке.

Предавачи су били Миланка Јовановић, Бојана Бајагић и Дарко Деспотовић из ових институција а присутни су упознати са тренутним размјерама присуства афричке свињске куге у Републици Српској, као и са стањем у свијету.

Горан Савановић, предсједник ЛУ “Срна” Србац, рекао је да су до сада евидентиране четири угинуле дивље свиње у Брчком, Шамцу, Орахови и Мачковцу и додао да је, нажалост, број угинулих и еутаназираних питомих свиња далеко већи и мјери се бројкама од неколико хиљада, што је забрињавајуће.

“Чули смо да вирус може да буде активан 70 дана у крви која остане на ножу или дасци на којој се обрађује месо, 100 дана у згрушаној крви свиње, у охлађеном месу око 150 дана, 300 дана у кожи и може да буде активан 1000 дана у месу у замрзивачу. Све ово говори колико је овај вирус опасан”, рекао је Савановић.

Он истиче да је смртоносан само за свиње док за човјека није опасан ако се термички обради кувањем или печењем на температури преко 80 степени целзијуса.
“Преносници вируса су малтене сви а највише човјек, док је посебна одговорност на ловцима. У овом моменту најбитније је посматрање и евидентирање стања здравља, бројности и евентуално пријављивање угинулих животиња.
Транспорт угинулих животиња подразумијева употребу заштитних рукавица, одијела и папуча а свиња се мора ставити у пластичне кесе и транспортовати, односно извући на пластичним или металним даскама или кадама. Такође се морају дезинфиковати мјеста угинућа, транспорта, простор око високих чека .Чак се ограничава кретање лицима код којих је било угинуће свиња”, истакао је Савановић.

Према његовим ријечима, битно је да се дивљач сада не узнемирава и покреће јер би заражене животиње прошириле територију епидемије.

“Ресорно министарство ће пратити ситуацију и заједно са Ловачким савезом Републике Српске благовремено доносити одлуке о моделима лова или еутаназије дивљих свиња, ако то буде потребно. О свему ће ловци бити благовремено обавијештени а све информације могу се пронаћи на интернет страници министарства”, рекао је Савановић.

Он замољава све ловце и грађане да максимално испоштују мјере које наложе надлежне државне институције јер је ово, како каже, озбиљан економски и здравствени проблем свих нас.