Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Србачки бициклиста Живко Савић одвезао ултрамаратон Париз-Брест-Париз: За 80 сати прешао 1200 километара

Србачки бициклиста Живко Савић одвезао ултрамаратон Париз-Брест-Париз: За 80 сати прешао 1200 километара

Српчанин Живко Савић (36) успјешно је окончао бициклистички ултрамаратон Париз-Брест-Париз и тако стао раме уз раме са око шест хиљада бициклиста из цијелог свијета који су узели учешће у “краљици свих трка”.

Живко је дионицу дугу 1200 километара прешао за 80 сати и четири минуте, што је 10 сати испод предвиђеног времена.

“Било је одлично и све је ишло по плану. Вријеме нас је послужило без кише. Дневне температуре су биле јако високе и до 38 степени, а ноћи јако хладне око девет степени. Значи велике осцилације. Међутим, имао сам добру опрему и вријеме на мене није јако утицало”, рекао је Живко.

Истиче да је организација маратона протекла на највећем нивоу а Французи су га одушевили.

“Овај маратон се одржава сваке четири године и има традицију дугу 132 године. Они то доживљавају као неки фестивал и људи буквално навијају поред пута 24 сата. Цијелом рутом смо имали подршку. Kада останемо без хране и воде увијек би наишли на неку групу драгих људи који стоје крај пута и навијају, сипајући нам воду и нудећи храну потпуно бесплатно. Толику љубав према бициклизму нисам видио ни у једном земљи у којој сам био”, наглашава Живко.

Kако каже, Француска је прелијепа са пуно брежуљака па се ту накупило скоро 12000 елевације и то сврстава овај маратон у један од тежих из те серије.

“Упознао сам много дивних људи из свих земаља а свој успјех и вожњу посветио сам мом добром другу Небојши Kовачевићу Пинкију којем је годину дана од како је преминуо а требао је заједно са мном и колегом Славеном Саљијем да буде на овој смотри”, каже Живко.

Он упућује захвалност спонзорима који су му помогли да буде дио овог величанственог спортског догађаја, а то су: Уникредит банка, Општина Србац, Пекара Сунце, Дијана Текстил, Тат-Kом и Бет Голден без којих, истиче, пут у Француску не би био могућ.

Живко се бициклизмом рекреативно бави већ четири године а учествовао је на разним маратонима и тркама гдје је остварио запажене резултате.

Двије године заредом возио је ултра маратоне дуге 1200 километара а на једном од њих под називом „B-Hard Ultra Race &Brevet“, који је прошао кроз БиХ у јуну ове године, у укупном поретку у Б-1200 категорији заузео је четврто мјесто.

Окушао се у јуну и на државном првенству Републике Српске и БиХ који је одржан на аутодрому у Залужанима гдје је наступајући за један клуб из Бијељине освојио друго мјесто а два пута је учествовао и на Kупу Србије гдје му је седмо мјесто било најбољи пласман.

Седмично одради барем три мања и један већи тренинг од 150 и више километара а викендима често узима учешће у такозваним бреветима од 200 километара.

Прошле године је у истој сезони успио одрадити комплетну серију од 200, 300, 400, 600 и хиљаду километара и освојити признање „Super Randonneur“ које доедјљује кровна бициклистичка организација „Audax Club Parisien“ из Париза.

Радне дане проводи у филијали Уникредит банке у Српцу, гдје је ангажован као директор, а слободно вријеме најчешће прекраћује возећи бицикл што је за њега истински одмор за дух и тијело.