Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Србачке делегације на обиљежавању 32. годишњице од формирања Друге крајишке бригаде и 16. Крајишке моторизоване бригаде

Србачке делегације на обиљежавању 32. годишњице од формирања Друге крајишке бригаде и 16. Крајишке моторизоване бригаде

Представници Општине Србац, Борачке организације општине Србац и делегација припадника Друге крајишке бригаде из Српца присуствовали су обиљежавању 32 године од њеног формирања које је одржано у Меморијалном центру Друге крајишке бригаде Војске РС у бањалучком насељу Раковачке баре.

У име породица погинулих и несталих бораца, окупљенима се обратио Бранко Граховац, син команданта Друге крајишке бригаде мајора Драгана Граховца из Српца.

“Друга крајишка бригада је имала славан ратни пут и могу рећи да сам данас поносан син команданта ове бригаде која је испоштовала све међународне конвенције и правила ратовања”, рекао је Граховац.

Он је рекао да је српски народ био приморан да брани гробове својих дједова и очева и кућне прагове, те да никада није био освајачки.

Удовица мајора Граховца, Бранка Граховац рекла је да долази на ово мјесто са поносом.

“Треба да живимо у миру и да нам нико не намеће своје, већ да ми одлучујемо како ћемо живјети. Због свих бораца који су погинули и који су рањени, желим да Република Српска остане и да живимо у миру”, поручила је она.

Наше делегације положиле су вијенце и присуствовале парастосу за 231 погинулог борца ове бригаде.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је такође присуствовао парастосу, рекао је да је Друга крајишка бригада славна бригада ВРС коју су чинили не само борци из Бањалуке, већ из многих општина у којима је водила тешке борбе за очување слободе.

“Обиљежавамо дан када је ова бригада формирана на овом мјесту и одакле је кренула у свој борбени пут. Моја захвалност као предсједника Републике је у чињеници да је бригада била један од доносилаца ударне снаге, одбрамбене снаге саме ВРС и Републике Српске. Преживјелим борцима треба одати признање, а погинулима почаст”, рекао је Додик.

Потпредсједник Удружења бораца Друге крајишке бригаде Владимир Шеварика рекао је да је на ратном путу који је трајао 1.720 дана и дугом више од 3.500 километара од Западне Славоније, “Kоридора живота”, градачачког, орашког, добојског, сарајевског, влашићког, гламочког и бихаћког ратишта, па све до Мањаче, кроз бригаду прошло више од 23.000 бораца, а живот за Републику Српску дао 231 борац.

Друга крајишка бригада имала је 1.600 рањених бораца, од којих 750 ратних војних инвалида од прве до четврте категорије, док се за тројицом још трага.

Обиљежавању су присуствовали бивши припадници бригаде, представници борачких организација Српске, посланици у Народној скупштини Републике Српске, породице погинулих бораца и многи други.

Славна Друга крајишка бригада формирана је 18. септембра 1991. године.

Представници Општине Србац и Борачке организације општине Србац присуствовали су у Машићима код Градишке и обиљежавању 32 године од формирања 16. Kрајишке моторизоване бригаде.

Наша делегација је положила цвијеће на спомен обиљежје погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата и присуствовала парастосу. Поред наше делегације, вијенце су положиле делегације Удружења бораца Шеснаесте, Трећег пјешадијског Република Српска пука, градова и локалних борачких организација Бањалуке, Градишке, Лакташа и Прњавора и других организација проистеклих из претходних ратова.

Предсједник организационог одбора, Недељко Маџар, подсјетио је да је управо из Машића ова бригада кренула прије 32 године на свој ратни пут дуг 1.727 дана, током којих се храбро борила на више од 20 ратишта.

Навео је да је кроз бригаду прошло око 12 хиљада бораца из скоро свих крајева Републике Српске, од којих је 437 погинуло на бранику отаџбине, а око двије хиљаде је рањено.

Маџар је истакао да су борци поносни што су били дио ове храбре бригаде која се изборила за слободу свог народа.

Ударна 16. Kрајишка моторизована бригада је одликована Орденом Немањића, највећим војним признањем Републике Српске, за заслуге у рату.