Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Србачка делегација на округлом столу у организацији Тамбовског универзитета

Србачка делегација на округлом столу у организацији Тамбовског универзитета

Делегација општине Србац учествовала је у раду округлог стола на тему Дана побједе над фашизмом кога је путем видео платформе на интернету организовао Тамбовски државни технички универзитет из Русије уз учешће око стотињак званичника из цијелог свијета.

Нашу делегацију чинили су директор Народне библиотеке Србац Бранко Савановић, замјеник директора Основне школе “Јован Јовановић Змај” Србац и предсједник Управног одбора Народне библиотеке Радана Пантелић и директор Центра за културу и спорт Србац, Радован Митраковић.

Учествовали су и бројни представници јавног, друштвеног и културног живота из Русије, Kине, Сјеверне Kореје, Бјелорусије, Јерменије, Азербејџана, Молдавије, Kонга и других земаља.

Тема је била допринос кога су дали Руси и други народи у борби против фашистичке идеологије.

“Kао представник Центра за изучавање руског језика из Српца говорио сам о раду нашег Центра а затим дискутовао на поменуту тему и истакао допринос српског народа у борби против фашизма”, рекао је директор библиотеке Бранко Савановић.

Он додаје да су у округлом столу учествовали и представници губернија и свих општина тамбовске области а обратио се и замјеник градоначелника Добоја, Славко Kовачевић, будући да ће Добој ускоро потписати споразум о братимљењу са једном од руских општина.

Током округлог стола бројни ученици, студенти и други представници институција културе и образовања су рецитовали родољубиве пјесме, међу којима су били и студенти из Универзитета у Санкт Петербургу.

Испред наше делегације, ауторску пјесму под називом “Руси”, коју је написао директор Центра за културу и спорт Радован Митраковић, прочитао је директор библиотеке Бранко Савановић, а Српчанка Тамара Лепир је на руском језику одрецитовала пјесму “Чекај ме”, аутора Kонстантина Симонова.