Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Србачка делегација на обиљежавању Битке на Kозари

Србачка делегација на обиљежавању Битке на Kозари

Делегација општине Србац коју су чинили предсједник Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова општине Србац Душко Митрић и члан Одбора Далибор Kошутић, присуствовала је обиљежавању 81. годишњице од Битке на Kозари која је одржана данас на Мраковици.

Обиљежавању овог значајног историјског догађаја присуствовао је и предсједник Републике Српске Милорад Додик који је положио вијенац на меморијални зид споменика на Мраковици. Вијенце и цвијеће положили су и представници влада Српске и Србије, Народне скупштине Републике Српске, Српске у институцијама БиХ, Трећег пјешадијског (Република Српска) пука, општина и градова Поткозарја, организација проистеклих из Другог свјетског рата и Одбрамбено-отаџбинског рата, те политичких партија.

На меморијалном зиду спомен-комплекса на Мраковици уписана су имена 9.921 погинулог борца у борбама на овом подручју у току Другог свјетског рата.

Обиљежавање 81 године од Битке на Kозари заједнички организују одбори за његовање традиције ослободилачких ратова влада Републике Српске и Србије.

Битка на Kозари је симбол страдања и отпора српског народа у борби против нациста и усташа, током које је убијено око 40.000 цивила, а 68.000 је одведено у логоре, међу којима више од 23.000 дјеце.