Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Спортисти и омладинци добили већу подршку из буџета општине Србац

Спортисти и омладинци добили већу подршку из буџета општине Србац

Средства за реализацију омладинских пројеката, културно-спортских манифестација и рад спортских организација у значајној мјери су повећана прошле године ребалансом општинског буџета, један је од закључака са данашње 19. редовне сједнице Скупштине општине Србац.

На дневном реду, између осталог, нашао се извјештај о утрошку новчаних средстава у износу од 158 хиљада KМ за спортске организације на подручју општине Србац у 2022. години. Ова средства су у односу на првобитни план буџета ребалансом повећана за 18 хиљада KМ.

Одборник Бранко Граховац рекао је да су потребе спортских клубова биле много веће али је начелник општине Млађан Драгосављевић извукао максимум како би се обезбиједило одређено повећање.

“Скоро сви који су тражили додатна средства су их добили. Треба имати разумијевања да тренутно живимо у тешком времену због чега честитам начелнику и његовим сарадницима који су нашли могућност да се ова средства повећају”, рекао је Граховац.

Одлуком о финансирању и категоризацији спорта и физичке културе у 2023. години, која је данас такође усвојена, средства за спортске организације повећана су на 160 хиљада KМ, док ће за суфинансирање трошкова закупа термина за тренинге клубова у спортској дворани бити издвојено додатних пет хиљада KМ.

Одборник Мирко Стојић, испред Комисије за спорт, похвалио је додатно финансирање спортских клубова. Он је рекао да чек и неке веће општине издвајају мање средстава за спорт и изразио увјерење да ће ребалансом бити обезбијеђено додатно увећање.

“Сматрам да би требало више пажње посветити клубовима који показују позитивне трендове, попут стотнотениског клуба који од свог оснивања остварује завидне резултате, како у масовности, тако и у квалитету рада и успјесима на турнирима. У овој одлуци коју смо усвојили види се да су пребачени у вишу категоризацију клубова што је добро јер ће им помоћи да остваре право на већа финансијска средства”, рекао је Стојић.

У дискусији по овом питању одборник Бранко Граховац је такође похвалио рад стонотенисера и рекао да ће по новој одлуци средства за њихово дјеловање бити повећана у стоодстотном износу и износиће око четири хиљаде КМ.

“Средства за спортске клубове и организације за ову годину ће бити повећана за око 20 хиљада КМ у односу на прошлогодишњи план што ће омогућити квалитетнији рад нашим спортистима а не сумњам да ће ребалансом бити додатно увећана како би се задовољиле њихове потребе”, истакао је Граховац.

Начелник општине Млађан Драгосављевић такође је изразио увјерење да ће ове одлуке позитивно утицати на развој спорта у нашој општини.

“Свјесни смо потреба спортских колектива како би обезбиједили опстанак и све веће укључености младих у разне спортске актвности, због чега ћемо се трудити да ова средства повећамо уколико то дозволе финансијске претпоставке”, рекао је начелник Драгосављевић.

На сједници је усвојен и извјештај о утрошку средстава у износу од 27 хиљада KМ за реализацију 42 културно-спортске манифестације у 2022. години, што је за двије хиљаде више у односу на план и информација о утрошку новчаних средстава у износу од 21.496 KМ за реализацију 20 пројеката омладинских неформалних група, односно за 6.500 KМ више у односу на планирана средства.

Одборница Мара Цвијановић Делевић поздравила је у активизам младих и апеловала предлагачима одлуке да у наредним извјештајима јасно наведу у којим мјесним заједницама су реализовани пројекти, будући да то у тексту одлуке није било дефинисано, јер су написани само називи пројеката.

У дискусији је учествовао и одборник Александар Бабић који је рекао да су средства за омладинске пројекте стално расла посљедњих година и да су првобитно износила 10 хиљада а да су сада више него удуплана, док је одборник Јордан Kуваља, који је и предсједник Ансамбла народних игара “Лијевче”, рекао да су омладинци из њиховог ансамбла редовно аплицирали за ова средства, нарочито када је ријеч о изради народних ношњи.

Подршку реализацији омладинских пројеката дао је и одборник Бранко Граховац који је рекао да је све реализовано било транспарентно и да је локална управа средства уплаћивала директно добављачима услуга а не на рачуне омладинских неформалних група, док је одборник Желимир Урић подсјетио да је на једној од прошлих сједница амандмански тражио да се средства за ове пројекте повећају, што је испуњено и додао да ће вјероватно бити додатних потреба за повећањем. Он је апеловао да се јавни позив за ове намјене, умјесто током љетног периода, расписује раније, како би било више времена за њихову реализацију.

Начелник одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић подсјетио је да су право учешћа имали омладинци од 15 до 30 година а средства која су одобрена по пројекту износила су максимално 1500 KМ.

“На јавни позив пристигло је доста приједлога и након бодовања је комисија предложила начелнику општине да се повећају средства како би свима били одобрени пројекти у максимално траженом износу. Неко је аплицирао за набавку опреме а неко за извођење радова на друштвеним домовима, игралиштима и другим намјенама, али је локална управа све исплатила у задатом року а радови су успјешно реализовани”, рекао је Михољчић.

Одборници су на данашњој сједници усвојили и извјештај о утрошку средстава за награде матурантима у прошлој години у износу од шест хиљада KМ.

Данашњој сједници присуствују 22 одборника а одсуство су правдали одборници Бојана Михољчић Шапурић и Драган Лепир, док је једно мјесто остало упражњено након оставке одборничког мандата од стране одборника ПДП Миће Малбашића а у међувремену није стигао сертификат из Централне изборне комисије БиХ за Горана Марића, који би требао да замијени Малбашића у скупштинским клупама.

Сједници присуствује и представник ОСЦЕ-а, Синиша Петровић.

О осталим тачкама дневног реда информисаћемо вас у наредним извјештајима.