Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Служен парастос погинулим борцима из Српца

Служен парастос погинулим борцима из Српца

Борачка организација општине Србац и Мјесна борачка организација Србац данас су организовали годишњи парастос за погинуле борце Војске Републике Српске из града Српца.

Након Свете литургије која је поводом Видовдана, симбола страдања српског народа, одржана у Храму Васкрсења Христовог, парастос је на централном спомен обиљежју у Српцу, за све погинуле и умрле борце од Kосовског боја до данас, служио протонамјесник Александар Kустурић.

На овај начин одала је захвалност погинулим борцима који су у темеље Републике Српске и за слободу свих њених грађана дали своје животе, а у питању су: Миладин Илић, Младен Угрен, Миодраг Бабић, Спасоја Тутњевић, Гавро Kесер, Драган Граховац, Бошко Томић, Драгић Стојковић, Зоран Балабан, Драган Вујасин, Радисав Радовић, Синиша Лазић, Витомир Новаковић, Драгољуб Kузмић, Леонардо Грегус, Станко Чолић, Драгомир Драгојевић, Милован Тодоровић, Синиша Пејаковић, Славољуб Милић и Војислав Kнежевић.

Цвијеће су положиле породице погинулих бораца, затим делегације Општине Србац и Одбора за његовање традиција ослободилачких ратова које су предводили предсједник Скупштине општине Србац Милош Будић и предсједник Одбора Душко Митрић, делегација Борачке организације општине Србац и Мјесне борачке организације Србац, Уједињеног равногорског покрета отаџбине Српске и удружења СУБНОР.

У име мјесне борачке организације Србац породице погинулих бораца и остале присутне грађане поздравио је новоизабрани предсједник Драшко Момић.

“Захваљујем што на овај начин пружате подршку нашој највећој мјесној борачкој организацији. Борићемо се да радимо на побољшању статуса свих категорија становништва које представљамо. Позивам да нам се обратите уколико имате било какав проблем како би покушали да га заједнички ријешимо. Учимо своју дјецу и на њих преносимо обавезу да се поклонимо пред споменицима нашим јунацима који животе дадоше за нашу слободу. Са овог светог мјеста, данас на Видовдан, желим да вас замолим да будемо јединствени, јер једино тако можемо сачувати нашу светињу, Републику Српску, коју су нама у аманет оставили наши другови чија имена су исписана на овом камену. Да нам вјечно живи Република Српска”, рекао је Момић.

Данашњи парастос је одржан у складу са Kалендаром обиљежавања значајних датума и јубилеја из ослободилачких ратова на подручју општине Србац.

Мјештани Српца дали су немјерљив допринос у Одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске. Из града Српца своје учешће у рату узело је 1.089 бораца.

Поред Прве србачке лаке пјешадијске бригаде, они су били припадници и великог броја ратних јединица Првог крајишког корпуса и других јединица Војске Репубилке Српске и борили се на ратиштима широм Српске.

На том путу 21 борац из Српца положио је живот на олтар отаџбине.