Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Седамнаести Гастро фест у Бардачи у недјељу 21. августа

Седамнаести Гастро фест у Бардачи у недјељу 21. августа

Туристичко-привредна манифестација „Гастро фест 2022“ одржаће се у недјељу 21. августа у спортско-рекреационом центру у Бардачи, одлучено је на данашњој првој сједници организационог одбора којом је предсједавао Бојан Бабић.

Ове године Гастро фест ће се одржати нешто раније него што је уобичајено због бројних дешавања која су планирана крајем августа и почетком септембра, па су чланови одбора једногласно донијели одлуку да прихвате овај датум.

“Гастро фест се раније одржавао прве недјеље у септембру, међутим већ раније је планирано да се у недјељу 4. септембра организује освећење храма Васкрсења Господњег у Српцу, тако да приличи свима нама да се одазовемо на ову свечаност. Будући да се задњег викенда у августу организује Кочићев збор, кога посјећује велики број учесника Гастро феста, а 9. и 10. септембра Дани сјећања на страдање Српчана на возућком ратишту, те имајући у виду да је каснијих дана у септембру углавном нестабилно вријеме, донијели смо одлуку да нашу манифестацију помјеримо на 21. август”, рекао је Бабић.

Он је додао да су све туристичке, спортске и културне манифестације протеклих седмица у Српцу биле изузетно успјешне и да се тако нешто може очекивати и од Гастро феста.

По седамнаести пут организатор манифестације је Туристичка организација општина Србац а покровитељ Општина Србац, док њено одржавање помажу и бројни други спонзори из цијеле србачке општине.

Директор Туристичке организације Србац, Радисава Шушчевић, рекла је да пријаве за учешће крећу од сутра, 4. августа, а екипе ће се моћи пријавити за такмичења у припремању рибљег паприкаша и пилетине на роштиљу. Учешће по екипи износи 30 KМ за једну дисциплину а 40 KМ за оба такмичења.

“У склопу котизације, такмичари ће добити рибу или пилетину за припремање такмичарског јела, дрва за ложење ватре и двије мајице са обиљежјем манифестације по екипи, уколико се такмиче у једној дисциплини, а четири мајице уколико се пријаве за обе дисциплине. За три првопласирана мјеста предвиђене су награде”, рекла је Шушчевић.

Званично отварање манифестације је предвиђено у 12 часова када ће бити организован наступ једног од културно-умјетничких друштава, а од 12.30 часова почиње такмичење које ће трајати до 14.30 када се жирију треба предати припремљено јело.

Од 15 часова ће бити организована такмичења у навлачењу конопца и испијању пива док ће од 16 часова бити одржана презентација традиционалних јела домаће кухиње. Проглашење побједника на распореду је од 17 часова.

У плану је да се одржи и мини сајам на којем ће се представити бројни излагачи и произвођачи народних рукотоворина и сувенира, јела и пића.

Из организационог одбора позивају све заинтересоване екипе и потенцијалне излагаче да се пријаве у Туристичкој организацији општине Србац на број телефона: 051/745-471, факс: 051/745-472, e-mail: toos@spinter.net, или лично на првом спрату Ватрогасног дома у Српцу до петка 19. августа.

Гастро фест сваке године окупља бројне посјетиоце из цијеле Републике Српске и земаља у окружењу, по чему ова манифестација спада у сам врх туристичке понуде наше локалне заједнице.