Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Светосавска академија по први пут одржана у Храму Васкрсења Христовог у Српцу

Светосавска академија по први пут одржана у Храму Васкрсења Христовог у Српцу

Новоосвећени Храм Васкрсења Христовог у Српцу синоћ је први пут био домаћин традиционалне Светосавске академије у част првог српског архиепископа, светитеља и просвјетитеља Светог Саве.

Академији је претходило вечерње богослужење којем је присуствовао велики број грађана а свечаност је започела интонирањем химне Светом Сави „Ускликнимо с љубављу“ коју је извео хор Основне школе „Јован Јовановић Змај“ из Српца.

У поздравној бесједи, протојереј Жељко Сарић је рекао да сваке године у празничном расположењу дочекујемо свесрпску славу нашег националног заштитника Светог Саве, додајући да га прославља цијели православни род али да Срби то раде посебно и свечано.

„Тако и ми у Српцу већ дуги низ година организујемо ову духовну смотру која се по први пут организује у освећеном Храму Васкрсења Христовог и надамо се да ће то прерасти у традицију док је овдје Срба и Српчана и овог храма Божијег“, рекао је Сарић.

Он је додао да се празник Светог Саве прославља на свим континентима и у свим православним светињама и истакао да храмови и манастири посвећени Светом Сави постоје у Аустралији, Америци, Лонодну, Паризу и другим дијеловима свијета.

„Овом приликом узносимо молитве за наш српски православни род на Kосаову и Метохији који се налази у великим искушењима. Молимо се да завлада мир на свим територијама гдје живе православни Срби а упућујемо молитве и нашем страдалном истовјерном народу који живи у Украјини“, рекао је Сарић.

У програму су пригодне стихове о светосављу рецитовали ученици Центра средњих школа „Петар Kочић“ из Српца, Елена Ракић, Маријана Мрђа и Татјана Смиљанић, а неколико духовних пјесама отпјевала је етно група Фолклорног удружења грађана „Мотајички вук“ из Ситнеша.

Светосавску бесједу говорио је протонамјесник Петко Вуковић који је подсјетио да се Свети Сава одрекао власти и племићке титуле, затворио се потпуно за свјетска уживања и замонашио на Светој Гори, отишавши чак и корак даље јер се одрекао заједничког живота са монасима и повукао у испосницу.

„Ту се непрестано молио и додатно затворио за овај свијет. Из тог затварања и одсјецања од спољашности догодило се препознавање и отварање унутрашњег човјека који је сједињен са Христом на земљи и живио царство Божије. Овај свијет нуди и бави се спољашњим човјеком а Христос и Свети Сава нас непрестано позивају на проналажење унутрашњег човјека“, рекао је Вуковић.

Он је изразио наду да ће ово саборовање бити примјер да се угледамо на Светог Саву у изграђивању карактера, образа, свијести, савјести, знања и мудрости, а прије свега човјечности.

На академији су по први пут додијељене Светосавске награде које је уручио начелник општине Млађан Драгосављевић за троје надарених студената и ученика из Српца.

Награде су добили студент пете године Медицинског факултета у Београду, Огњен Kрчмар, који има просјек 9,83 и први је на ранг листи добитника стипендија општине Србац за школску 2022/23. годину, затим ученик четвртог разреда гимназије Центра средњих школа „Петар Kочић“ Србац, Милош Медић, који је ове године заузео друго мјесто на литерарном конкурсу поводом Дана Републике Српске и ученица трећег разреда гимназије ЦСШ „Петар Kочић“, Тина Врховац, за остварене резултате на прошлогодишњем регионалном такмичењу из математике гдје је била прва и остварила пласман на републичко такмичење, уз одличан успјех и примјерно владање.

Поред дипломе, уручене су им новчане награде и монографије „Србац-монографски записи“ коју је радила група аутора и „Уморан од додира…“ о чувеном глумцу са наших простора, Угљеши Kојадиновићу, аутора Бранке Санчанин.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности, Марко Михољчић, рекао је да ће додјела ових признања прерасти у традицију чиме ће се награђивати успјех у школовању и образовању србачких ђака и студената.

Добитница једне од награда, Тина Врховац, рекла је да ће ово за њу бити мотивација да постиже још боље резултате.

„За мене је ова награда доказ да увијек требам наставити када посустанем, јер ће се све то некада сигурно исплатити“, рекла је Тина.

На синоћњој академији организована је и изложба слика из фундуса Ликовно-еколошке колоније „Бардача-Србац“ на тему светосавља.

Светосавској свечаности присуствовали су јеромонаси Иларион и Филарет из манастира Осовица, свештеник Славиша Топић из кобашке, Марио Топаловић из кукуљске и Младен Продановић из стапарске парохије, свештеници србачке парохије Жељко Сарић, Петко Вуковић и Александар Kустурић, посланик Народне скупштине Републике Српске Радојица Видовић, предсједник Скупштине општине Милош Будић, замјеник начелника општине Владимир Гужвић, начелници општинских одјељења, одборници Скупштине општине, директори јавних предузећа и установа и бројни вјерници србачке и других парохија.