Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Сахрањен пуковник Миодраг Сувајац уз највише војне почасти

Сахрањен пуковник Миодраг Сувајац уз највише војне почасти

Ратни командант Прве србачке лаке пјешадијске бригаде, пуковник Миодраг Сувајац, сахрањен је данас на мјесном гробљу у родним Пријебљезима.

Посљедњем испраћају, поред чланова уже и шире породице, присуствовало је више стотина грађана, међу којима је био велики број ратних другова из србачке бригаде и других демобилисаних бораца из разних јединица Војске Републике Српске а војну почаст испаљивањем почасног плотуна и свирањем посмртног марша одали су му припадници Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ.

Поворка је кренула око 13 часова из градске капеле у Српцу, гдје је уз ковчег стајала почасна стража сачињена од породица погинулих бораца и некадашњих припадника бригаде, међу којима је био и начелник општине Србац Млађан Драгосављевић. Опело су служили свештеници србачке парохије, протојереј Жељко Сарић и протонамјесници Александар Кустурић и Петко Вуковић.

Од Сувајца се на мјесном гробљу у Пријебљезима емотивним говором опростио ратни предсједник општине, Милош Милинчић, који је за њега рекао да је био човјек благе нарави и велике храбрости и додао да је заслужио посебно мјесто у историји овог краја.

„Као некадашњи први човјек општине, могу рећи да је у вријеме кад је требало имати петље, наш Миодраг Сувајац био тај који је узео судбински крст и до краја га часно и поштено носио“, рекао је Милинчић.

Потпуковник Вићо Ковачевић у свом говору је подсјетио на славни ратни пут Прве србачке лаке пјешадијске бригаде и битке које су вођене на дервентском, бродском, орашком, требавском, србобранском, озренско-возућком, градачачком и другим ратиштима.

„Твоја част и поштење и љубав према отаџбини препознати су још од школских дана када си из родног села отишао да се школујеш за официра. По избијању рата на простору БиХ ставио си се на располагање Војсци Републике Српске дајући немјерљив допринос стварању и очувању Републике Српске и увијек ћемо те памтити као нарочито доброг човјека и изузетног команданта“, рекао је Ковачевић који је био начелник штаба србачке бригаде.

Он додаје да је по окончању ратних дејстава Сувајац остао на дужности команданта све до демобилизације, а такође и на челу новоформиране 107. Пјешадијске бригаде, истичући да се у том периоду снажно борио за права демобилисаних бораца.

„Нама, твојим ратним друговима, остаће увијек у сјећању урезане ријечи које си изговорио на првом постројавању бригаде – ако неко примијети да узмичем или да се повлачим, имате право да ми пуцате у леђа. А ми смо ишли за тобом јер смо ти вјеровали. Био си строг кад се морало а благ кад је требало, човјек са крвљу хајдука а срцем дјевојке“, истакао је Ковачевић.

У име чланова породице обратио се Миодраг Ромић који је рекао да је пуковник Миодраг Сувајац испраћен у вјечност какву је заслужио, додајући да су не само његови најближи, већ сви присутни, једна велика породица.

„Када му је било најтеже повјерили сте му своје синове, мужеве и браћу, а када некоме повјерите свој живот, постајете његов род. Миодраг је био предивно људско биће, пун духовне љепоте и сви у породици знамо да је свакога од нас волио дјечачким срцем пуним љубави. Ако желимо испунити његово завјештање, останимо сви једна заједничка породица, чувајмо се тешких ријечи и будимо јединствени у сваком погледу“, рекао је Ромић.

Пуковник Миодраг Сувајац преминуо је у суботу, 4. новембра у Бањалуци у 70. години након дуге и тешке болести. Иза себе је оставио супругу Олгу, сина Игора, кћерку Ирену, снаху Наташу, зета Драгана, унучад Марка, Филипа, Алексу и Даницу, сестре Ковиљку, Равку и Миљану и осталу ожалошћену родбину.

Рођен је 14. фебруара 1954. године у Пријебљезима. Завршио је Економски факултет у Сарајеву и Високу Војно-политичку школу у Београду. У току службе у ЈНА је обављао низ одговорних дужности.

Након формирања Kризног штаба општине Србац, као тадашњи мајор, Миодраг Сувајац донио је у Србац наређење команданта Првог крајишког корпуса, генерала Момира Талића, које је издато 25. маја 1992. године, за формирање Србачке лаке пјешадијске бригаде на територији општине Србац.

Све радње око формирања бригаде, која је бројала 1305 војних обвезника, завршене су у рекордном року. За команданта је именован Миодраг Сувајац који је ту дужност изузетно успјешно обављао све до краја рата. Бригада је свечано постројена 7. јуна 1992. године на фудбалском игралишту у Малим Ситнешима, на понос свих грађана јер су добили још једну јединицу Војске Републике Српске као гаранта безбједности српског народа на свом огњишту.

Ратни пут бригаде, која је касније преименована у Прву србачку лаку пјешадијску бригаду трајао је више од четири године а прошло га је 3338 војних обвезника. Тај ратни пут је био славан, частан и поштен, због чега је бригада, на челу са пуковником Миодрагом Сувајцем, одликована највишим одликовањем, Медаљом Петра Мркоњића од стране предсједника Републике Српске.

Пуковник Сувајац је добитник и других награда и одликовања, као и највишег општинског признања, Повеље општине Србац.

Изразе најдубљег саучешћа породици преминулог команданта упутили су бројни званичници, међу којима и предсједник Републике Српске, Милорад Додик.