Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Руска делегација из Тамбова у посјети Српцу: У плану културна сарадња и братимљење

Руска делегација из Тамбова у посјети Српцу: У плану културна сарадња и братимљење

Сарадња Тамбовског техничког државног Универзитета из Русије са општинама и градовима у Републици Српској одвијаће се у области науке, образовања и културе а Србац ће бити међу локалним заједницама које ће имати прилику да унаприједе културну сарадњу са Русијом и потпишу споразум о братимљењу са једном од општина из Тамбовске области.

Ово је резултат састанка начелника општине Србац, Млађана Драгосављевића са делегацијом Тамбовског универзитета коју су чинили ректор Тамбовског техничког државног универзитета, Михаил Николајевич Kрасњански и проректор за међународне послове Елена Сергејевна Мишченко.

Састанку је присуствовао и Бранко Савановић, директор Народне библиотеке Србац и руководилац Центра за изучавање руског језика, културе и обичаја у Српцу који је био организатор посјете руске делегације Републици Српској.

Прије доласка у Србац, представници Тамбовског универзитета посјетили су Универзитет у Источном Сарајеву, Саобраћајни факултет у Добоју, Ректорат Универзитета и Академију наука и умјетности у Бањалуци и град Дервента гдје су присуствовали пријему код градоначелника.

Kрасњански рекао је да је сарадња која постоји између Руске Федерације и Републике Српске била и до сада на добром нивоу а биће додатно унапријеђена у наредном периоду.

„Тамбовски Универзитет ће сарађивати са Универзитетима у Српској у областима науке и образовања а сарадњу у културној области остварићемо са општинама Дервента и Србац које ће потписати споразуме о братимљењу са руским општинама“, рекао је Kрасњански.

Он додаје да су на њега велики утисак оставили центри у којима се изучава руски језик, обичаји, традиција и култура, попут овог у Српцу и додаје да ће настојати да им пруже помоћ да се и даље развијају.

Директор Народне библиотеке Србац, Бранко Савановић, подсјетио је да је Центар у Српцу, као носилац свих активности, имао велику улогу у посјети руске дегелације и додао да су у плану бројни видови сарадње, који су и до сада били веома успјешни.

„Имамо свакодневне контакте са Универзитетом из Тамбова и бројним пријатељима из Москве са којима ћемо развијати наш Центар. Од почетка ове године имали смо више активности, попут конференција путем видео линка, а једно занимљиво онлајн предавање, на тему роботике у затвореним просторима, одржао је један од професора са овог Универзитета. Добили смо подршку за наш Центар у Српцу чији ће рад у наредном периоду доста зависити од материјалних средстава са којима будемо располагали“, истакао је Савановић.

Према његовим ријечима, тренутно имају нешто више од хиљаду књига на руском језику а очекује се и нова пошиљка из Русије.

„У Москви чека велика пошиљка књига која до сада није могла стићи због свих дешавања у протеклом периоду на која нисмо могли утицати. Kњиге требају бити испоручене посредством Руске хуманитарне мисије за Балкан и од свих 13 центара за изучавање руског језика, који дјелују у региону, центар у Српцу је највећи“, рекао је Савановић.

Он додаје да је у плану да се општина Србац у наредном периоду побратими са градом Моршанск из Тамбовске области који броји око 40 хиљада становника и који је добио статус града још у 18. вијеку, иако су насеобине на овом подручју постојале још у 16. вијеку.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да је наша локална заједница почашћена доласком руске делегације и додаје да се радује будућој сарадњи која ће се одвијати у више области.

„Разговарали смо о многим темама, од привреде, науке и културе и увидјели да постоји читав низ додирних тачака са овом руском области. Вјерујем да ће сарадња бити успјешна и да ће Центар који дјелује у Српцу наставити добијати њихову подршку“, рекао је начелник Драгосављевић.

У склопу посјете одржано је и краће предавање о руско-српским односима, у реновираној читаоници србачке библиотеке, које су одржали Милица Kандић и Светислав Савановић.

Kандићева је говорила о успостављању српско-руских односа у средњем вијеку и српској племкињи Ани Јакшић и њеном утицају на руског цара Ивана Грозног, чувеног руског владара кога је одгајала и васпитавала.

„Те везе су допринијеле да светосавље стигне и до Kремља о чему свједочи постојаност цркве Светог Архангела Михаила и фреске које су и данас присутне а на њима се налазе ликови српских светитеља Светог Симеона и Светог Саве и слика кнеза Лазара Хребељановића“, рекла је Kандић.

Светислав Савановић, који је од 13. до 16. децембра учествовао на Руско-балканском форуму младих у Рјазању, причао је о периоду крајем Другог свјетског рата, распаду Совјетског савеза и успостављању униполарног свијета.

„Издвојио бих једну од прича из 1994. године када су припадници Војске Републике Српске послали униформе у Русију које су обукли руски војници и сликали се поред система С-300, због чега је НАТО на одређен период одложио бомбардовање на положаје Војске Републике Српске“, рекао је Савановић.

Током пријема су размијењени поклони, а између осталог, библиотека и руски центар у Српцу добили су вриједну монографију о Kремљу, док је гостима из Русије уручена најновија монографија о општини Србац. У знак захвалности за подршку раду Центра и другим активностима, директор србачке библиотеке уручио је захвалницу ректору Тамбовског универзитета.