Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Рецитацијама србачких средњошколаца обиљежен Свјетски дан поезије

Рецитацијама србачких средњошколаца обиљежен Свјетски дан поезије

У читаоници Народне библиотеке у Српцу, манифестацијом под називом “О поезији нових генерација”, синоћ је обијежен Свјетски дан поезије.

Учешће су узели талентовани србачки средњошколци Вишња Санчанин, Елена Ракић, Маријана Мрђа, Милош Медић и Татјана Смиљанић.

Да се Свјетски дан поезије обиљежи на овакав начин, на идеју је дошла библиотекарка Драгана Нуждић, која је завршила студије српског језика и књижевности и једно вријеме је радила као професор у Центру средњих школа “Петар Kочић”.

“Наш циљ је био да младим људима дамо прилику да покажу шта раде и како размишљају, што по мени и јесте прави начин да се овај датум обиљежи. Радила сам у просвјети и ученици су ми заиста драги, тако да сам жељела да они буду у центру пажње и у центру наших интересовања, да им дамо прилику да покажу шта раде и стварају”, рекла је Нуждић.

Директор Народне библиотеке, Бранко Савановић, каже да му је драго што су имали прилику да широј јавности покажу таленте младих Српчана и изражава наду да ће оваквих манифестација бити више. Савановић је захвалио свим посјетиоцима и просвјетним радницима који су дошли и пружили подршку србачкој омладини.

“Ово је било дивно вече на којем су нам се представили они који су наша будућност, а то су средњошколци. Млади које смо угостили заиста лијепо пишу и велико задовољство нам представља што су показали да књижевност живи, да су млади и даље окренути књижевности и да Србац има нове генерације писаца”, рекао је Савановић.

Вишња Санчанин, ученица четвртог разреда гимназије Центра средњих школа “Петар Kочић”, написала је око 20 пјесама.

“Вечерас је било заиста лијепо и била бих овдје и да нисам учесник манифестације. Пјесме пишем од другог разреда средње школе а прије тога сам писала прозу. Сматрам да је писање начин да се дубље изразимо, да из себе избацимо неке емоције и да на посебан начин изнесемо оно што мислимо. Поручујем свима који осјете потребу да пишу да то што прије учине јер је писање најбољи начин да искажете своје мисли и осјећања. То не мора бити поезија, може бити и проза, а најбитније је почети. На почетку свој рад можете показати родитељима и пријатељима, а вјероватно ће вам се указати прилика да то покажете и на оваквим манифестацијама”, каже Вишња.

У наредном периоду, поводом Свјетског дана књиге, у плану је изложба “Историјат књиге” на којој ће посјетиоци имати прилику да виде историјат развоја књиге.