Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Радојица Видовић добитник Витаминкиног златника за 2023. годину

Радојица Видовић добитник Витаминкиног златника за 2023. годину

Посланик Народне скупштине Републике Српске, Радојица Видовић, добитник је Витаминкиног златника за 2023. годину а ово признање чувене бањалучке компаније уручено му је на свечаној академији која је одржана у уторак, 17. октобра у Банском двору у Бањалуци поводом 75. годишњице њиховог рада.

Видовић је награђен јер пуне 24 године обезбјеђује Витаминци, као једној од најпознатијих компанија за производњу воћа и поврћа у региону, сигуран пласман произведеног поврћа, које узгаја на својој парцели у Kукуљама.

Заједно са члановима породице, Видовић у свом пољопривредном газдинству обрађује око 35 хектара земљишта од чега на четири хектара узгаја поврће а на преосталом земљишту сије ратарске културе, највећим дијелом кукуруз, али и пшеницу.

Kао кооперант, бањалучкој Витаминци годишње испоручује око 200 тона поврћа, највише купуса и плавог патлиџана, а у свом газдинству узгаја и кромпир и сади цвеклу и лук.

Бавећи се земљорадњом, примјењује све потребне агротехничке мјере.
“Вршим продају поврћа на велико и мало, највише испоручујем Витаминци а дио оде и у тржне центре и на пијаце. Што се тиче ратарских култура, дио користим за властите потребе а остатак испоручујем компанијама Голмикс, Рапић и другим произвођачима сточне хране”, истакао је Видовић.

Kао регистровано пољопривредно газдинство, користи субвенције Владе Републике Српске и Општине Србац. Извршио је набавку система за наводњавање са пратећом опремом у ратарској и повртларској производњи а обновио је и модернизовао прикључну и погонску механизацију за благовремено и успјешно обрађивање земљишта.

“Успио сам уз помоћ подстицаја набавити два нова трактора за квалитетнију обраду парцела. Веома ми значи и што су у складу са републичким правилником повећани подстицаји за капиталне инвестиције у пољопривреди јер нам је без помоћи Владе Републике Српске тешко функционисати”, нагласио је Видовић.

Цијела његова породица активно се бави пољопривредом а повремено ангажује и значајан број сезонских радника.

Поред земљорадње, Видовић је активан и на друштвеном плану, учесник је бројних хуманитарних акција и дугогодишњи активиста у селу који је у више наврата обављао дужност предсједника Савјета мјесне заједнице Kукуље.

Ангажован је на изградњи и обнови инфраструктуре, највише путева и друштвеног дома у селу, а ангажовао се код ресорних министарстава и на реконструкцији подручне школе и школског игралишта.

Дугогодишњи је спортски радник и секретар Фудбалског клуба “Млади Kрајишник” из Kукуља, који је стабилан члан Подручне лиге Градишка, а активно је допринио обнови спортске инфраструктуре клуба.

Већ годинама је и предсједник Kултурно-умјетничког друштва “Ђердан” из Kукуља са којим је учествовао на бројним фолклорним манифестацијама у земљи и региону.

Обављао је дужност одборника Скупштине општине Србац а од прошле године врши посланичку дужност у Народној скупштини Републике Српске.