Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Радио Србац прославио 47. рођендан

Радио Србац прославио 47. рођендан

Радно и уз дружење са својим пријатељима, Радио Србац је данас обиљежио 47. рођендан.

Ова медијска кућа, која је основана 1975. године, једини је електронски медиј на подручју општине Србац и ради на фреквенцији 93,2 мегахерца сваког дана од 8 до 18 часова. Запошљава шест радника и исто толико спољних сарадника, претежно из реда средњошколске омладине.

Радио Србац је прорадио као радио солидарности јер су за његово отварање подршку пружиле тадашње 52 радио станице бивше БиХ а мотив су биле катастрофалне поплаве излијевањем Врбаса и Саве на подручју србачке општине, тако да се под водом нашао велики број села, а грађани остали без било какве комуникације са органима власти.

Тадашњи уредник Радио Сарајева, Златко Прленда, обилазећи поплављена подручја дошао је на идеју да покрене акцију солидарности међу радио станицама БиХ и тако је проговорио Радио Србац.

У честитки начелника општине, Млађана Драгосављевића, наведено је да је Радио Србац у протекле више од четири деценије израстао у медијску кућу која професионално и објективно информише јавност о свим важнијим догађајима у србачкој општини.

„Честитам вам 47 година постојања и рада. Сви скупа смо поносни да имамо овакав медиј у нашој локалној заједници који нам много значи. Успјевате на прави начин испратити све догађаје и на вријеме нашим грађанима пружити објективну и тачну информацију. Kолектив и руководство Радио Српца заслужује све похвале јер већ годинама потврђујете да са скромним средствима извлачите максимум. Ми из Општинске управе препознајемо значај постојања овог медија и истински вас подржавамо са грантовским средствима у буџету, али морамо се још у наредном периоду посветити овом аспекту и наћи начин да скромна примања радника подигнемо на виши ниво. У том погледу ћемо у наредном периоду предузети конкретне мјере“, рекао је начелник Драгосављевић.

Он је додао да о квалитету рада говори и податак да су након седам година радницима измирене заостале плате за осам мјесеци и репрограм на име доприноса за четири године што је садашње руководство успјело ријешити.

“То је конкретан показатељ колико су посвећени раду и са колико ентузијазма раде. Због свега од Општинске управе заслужују додатну подршку“, рекао је Драгосављевић.

Директорица Радио Српца, Љиљана Kошчица, каже да је овај медиј прошао кроз сложене фазе развоја и да је упркос свим изазовима опстајао и оправдао своју улогу.

„Годишњицу радија обиљежавамо радно, уз прикладну радијску емисију о нама и дружење са бившим колегама који су били дио наше медијске куће. Присјетили смо се кроз времеплов рада у ратном периоду који је био веома тежак за новинаре, преласка рада са СТ на ФМ подручје до добијања дугорочне дозволе за рад од Регулаторне агенције за комуникације БиХ која ће важити до 2031.године, као и раду у вријеме пандемије вируса корона када је због економске кризе смањен број оглашивача“, рекла је Kошчица.

Она је изразила наду да ће Општина Србац као оснивач и даље бити главни финансијски ослонац.

“Велику захвалност дугујемо Министарству финансија на челу са Зором Видовић која је ових дана изашла у сусрет и финансијски помогла рад нашег медија и на тај начин омогућила да једним дијелом обновимо технику и достојно обиљежимо 47. годишњицу рада“, рекла је Kошчица.

BosnianCroatianEnglishFrenchGermanItalianRussianSerbianSpanish