Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Радионице Удружења жена Србац све популарније код дјеце и одраслих

Радионице Удружења жена Србац све популарније код дјеце и одраслих

Удружење жена Србац покренуло је циклус радионица за грађане свих узраста који желе да науче основне методе хеклања, плетења, израде козметичких и других препарата.

Посебан фокус стављен је на младе који желе да усвоје нова знања и вјештине, на креативан и њима прилагођен начин.

Прве радионице израде плавог веза и хеклања одржане су почетком фебруара у изложбеном простору Удружења жена Србац, на првом спрату Хипер Kорт маркета, а сличне активности наставиће се у наредном периоду.

“Ових дана смо одржале и радионицу израде природне и здраве козметике за руке под брендом Природна козметика “Јелена” коју прави наша чланица Весна Савић а заједно са Љиљаном Нуждић израђивале смо и занимљиве цвјетове као идеалан поклон за Дан жена”, рекла је предсједница удружења, Весна Смиљанић.

Она подсјећа да су радионицу израде креме за руке недавно одржали и са члановима удружења Извор.

Смиљанић каже да је недавно посјетила Основну школу “Јован Јовановић Змај” у Српцу гдје је ученике од петог до осмог разреда учили како да направе крпене лутке.

“Било је заиста занимљиво а вјештине израде лутака показале су не само дјевојчице, већ и дјечаци. Радили смо најједноставније лутке, колико је то било могуће одрадити за један час, али дјеца су успјела научити оно најосновније, како увући иглу у конац и нешто сашити. Било је видљиво да су уживали и свако дијете је направило своју лутку коју је понијело кућама”, рекла је Смиљанић и упутила захвалност наставницама Божани Kусић и Славици Миљевић на подршци.

Да је његовање старих и умјетничких заната популарно и међу грађанима старије животне доби, свједоче радионице за штићенике Дома за стара лица Бардача које чланице Удружења жена одржавају од прошле године а у плану је да их се одржи укупно десет.

“Kренули смо са психосоцијалним радионицама, у циљу развоја њихових комуникацијских и социјалних вјештина, а наставили израдом божићних и новогодишњих аранжмана, крпених лутака и других предмета којима развијамо њихове моторичке функције и менталне вјештине и уљепшавамо им свакодневицу”, истакла је Смиљанић.

Она позива заинтересоване грађане да се јаве у њихов изложбени простор и пријаве за неке од наредних радионица.

У удружењу се припремају и за наредне активности, попут израде зимнице, сокова, џемова и других специјалитета по којима су већ постали надалеко познати.

У Kрајишкој кући у Бањалуци и Kући Лијевча и Поткозарја у Градишци може се купити чак 17 њихових производа који су прошли све потребне анализе, међу којима су уља за његу коже, љути џемови, ајвар, зимница и медењаци.

“Ових дана смо извршили анализу за још три производа, пржени љешњак, дјечију крему и крему за атопичну кожу Природне козметике “Јелена”. Док завршимо са израдом амбалаже понудићемо их кућама са којима сарађујемо како би и ови производи били доступни широј јавности”, рекла је Смиљанић и додала да велику подршку у промоцији њихових производа добијају и од Kластера ГЛС (Градишка-Лакташи-Србац).

У марту их очекује традиционални осмомартовски сајам у Српцу а планирају и путовање у Црну Гору, након чега ће се припремати за обиљежавање треће годишњице постојања и рада удружења.

“Сајам поводом Дана жена традиционално ћемо организовати 7. и 8. марта на градском тргу у Српцу а прије тога ћемо од 3. до 5. марта боравити у Херцег Новом на традиционалној манифестацији “Дани мимоза”. Сваке године прослављамо годишњицу нашег рада почетком марта, међутим, због бројних активности, одлучили смо да обиљежавање помјеримо за средину априла, а шта ћемо том приликом припремити, јавићемо на вријеме нашим грађанима”, рекла је Смиљанић.