Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Радионица у удружењу “Ц.Е.З.А.Р.”: Потрошаче усмјерити на сезонску храну малих произвођача

Радионица у удружењу “Ц.Е.З.А.Р.”: Потрошаче усмјерити на сезонску храну малих произвођача

Хортикултурно научно друштво БиХ у сарадњи са Фондацијом “Алица“ и Удружењем грађана “Цезар” организовали су данас у Српцу радионицу на тему “Транзиција ка одрживим пољопривредним системима – очување породичних имања и живота на селу у промијењеним условима“.

Главни предавач била је професор др. Гордана Ђурић са Пољопривредног факултета Бања Лука.

Циљ радионице је био стављање у фокус искустава, изазова и брига људи који живе на селу, а
посебно младих и жена, у измјењеним условима живота у сеоским подручјима.

“Говорили смо о кратким ланцима снабдијевања који у основи подразумијевају да се храна локално произведе и локално потроши, а за то је потребна велика активност и укљученост свих који чине живот у једној локалној заједници. У кратким ланцима снабдијевања могућа је директна продаја производа на пољопривредном имању, потребно је вратити мале градске пијаце. Та храна би била свјежа сезонска храна са којом смо изгубили везу. Цијене таквих производа биле би ниже јер нема трошкова превоза и складиштења. Циљ је развијање свијести о потреби промјене прехрамбених система, враћање одрживим системима производње и да на неки начин не будемо зависни од увоза” рекла је Ђурић.

Раније анализе су показале евидентну и веома забрињавајућу депопулацију сеоских средина и старење сеоских породица, због чега је ова радионица допринијела разумијевању постојећих мјера и њиховом унапређењу у циљу побољшања статуса породичних имања и живота на селу.

Такође је представљен и урађен заједнички ТАПЕ упитник, којим се врши оцјена успјешности агроеколошке транзиције на одабраном подручју, а који је развијен од стране ФАО – Организације Уједињених народа за пољопривреду и прехрану.

“Веома нам је драго што су радионици присуствовали представници Општине Србац којима смо представили идеју формирања банке сјемена. Учешће су узели и млади људи којима смо презентовали идеју о очувању старих сорти сјемена”, рекла је извршни директор Цезара, Тања Шњегота.

Поред представника општине Србац ту су били и представници градова Прњавор, Лакташи, Дервента и Градишка као и студенти Пољопривредног факултета Бања Лука.