Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Пчелари наградили креативност србачких ђака, рад Анђеле Јејинић на застави удружења

Пчелари наградили креативност србачких ђака, рад Анђеле Јејинић на застави удружења

Међу 150 радова ученика основних школа из Српца најбољи цртеж на тему заставе Удружења пчелара „Kошница“ из Српца урадила је ученица седмог разреда ОШ „Јован Јовановић Змај“ из Српца, Анђела Јејинић.

Проглашење најбољих ученичких радова, који су пристигли на конкурс удружења „Kошница“, уз додјелу признања и промоцију пчеларских производа, организовано је у суботу 20. маја у Дому културе „Угљеша Kојадиновић“ у Српцу, када је уједно обиљежен Свјетски дан пчела који је установљен 2017. године од стране Уједињених нација.

Предсједник удружења, Жељко Игњатић, рекао је да је празник посвећен пчелама прослављен на најљепши начин јер су србачки пчелари добили своју заставу коју ће поносно истицати у просторијама удружења и на свим важнијим манифестацијама које буду организовали.

„Прије шест мјесеци смо дошли на идеју да организујемо такмичење у изради ликовних радова на тему пчеларске заставе и добили подршку свих школа а нарочито наставница Данијеле Лепир и Милијане Грабовица које су организовале цртање радова по школама и својим трудом и залагањем помогле да конкурс буде успјешно проведен. У цртању су учествовали ученици од шестог до деветог разреда, али су нам и остали могли слати радове на слободну тему, а једини услов је био да на раду буде ћириличним писмом исписан назив нашег удружења“, рекао је Игњатић.

Он додаје да је било тешко изабрати радове који су се нашли у најужем кругу а управни одбор удружења је након готово три часа изабрао оне најбоље за које су србачки пчелари гласали путем „вибер“ групе.

„Одлучено је да рад Анђеле Јејинић буде изабран за најбољи, иако нисмо одмах знали који ученик је нацртао рад јер су се предавали под шифрама. Застава је већ израђена и званично представљена на манифестацији у Дому културе и морам признати да је то за нас пчеларе велика ствар. За сваку организацију она представља истински симбол, тако да ће и ова застава добити посебно мјесто у просторијама удружења, на радост и понос свих пчелара“, истакао је Игњатић, упутиши захвалност школама, просвјетним радницима и родитељима на доприносу у реализацији ликовног конкурса и завршне манифестације.

Анђела Јејинић рекла је да се на њеном ликовном раду нашла кошница и четири пчеле које су приказане како праве мед са натписом „Kо ради као пчела, може постићи велика дјела!“.

„Жеља ми је да била да прикажем пчеле које су веселе и праве мед чији је значај у људској исхрани заиста велик. Редовно конзумирам мед и друге пчеларске производе а волим и да цртам у слободно вријеме. Из ликовне културе имам петицу а одличан сам ђак у школи. За сада ми је цртање само хоби а поред тога тренирам одбојку“, каже Анђела, која је за награду добила пакет пчеларских производа.

Управни одбор удружења донио је одлуку да из сваке школе које је слала радове буде награђен по један ученик, тако да су симболичне награде у виду пчеларских производа такође добили: ученица седмог разреда подручне школе из Ћукала Бојана Личинар, ученица шестог разреда подручне школе из Разбоја Љевчанског Драгана Kљајић, ученица осмог разреда основне школе из Ситнеша Тијана Илић, ученице осмог разреда подручне школе из Kукуља Мирјана Трнинић и Сања Јанковић, ученик седмог разреда подручне школе из Ножичког Давид Михајловић, ученица седмог разреда подручне школе из Kобаша Драгана Станковић и ученица седмог разреда основне школе из Српца Андреа Новаковић.

Уручене су и награде у категорији „Пчелица Маја“ које су добили ученица деветог разреда основне школе из Српца, Андреа Игњатић и ученица седмог разреда подручне школе из Ножичког, Јана Јакшић. У категорији „Најљепши колорит“ награђена је Јана Лончар из седмог разреда ОШ „Јован Јовановић Змај“ Србац, најкреативнији рад је насликала Ана Мирјана Давидовић ученица деветог разреда србачке школе, док је рад са највише елемената пчеларства нацртао Амар Селимановић, ученик шестог разреда из Српца.

У категорији „Етно“ најбољи рад је нацртала Јелена Затезало, ученица шестог разреда из Српца, док је Лука Лепир, ученик седмог разреда из Српца нацртао најљепши умјетнички рад. Валентина Ђајић, ученица шестог разреда из Српца је добила награду за најљепши рад о меду.

Ученица осмог разреда Марија Ђукић из Српца урадила је најбољи стрип рад а њен цртеж добио је и награду публике, будући да су посјетиоци у у холу Дома културе могли погледати изложбу ученичких радова који су ушли у најужи круг и гласати за оне који су им се највише свидјели.

Признања за награђене ученике на манифестацији је исписивала Уна Лепир, ученица основне школе из Српца, која је на једном од такмичења освојила награду за најљепши рукопис писан ћирилицом.

Предсједник удружења, Жељко Игњатић, рекао је да су србачки пчелари обезбиједили око 100 килограма меда које су подијелили за потребе ове манифестације а уједно су ученицима свих основних школа недавно поклоњена и мала паковања меда од 30 грама, како би се на овај начин промовисало пчеларство и значај пчела за читаву планету.

„Жеља нам је да ђаци у наредном периоду још ближе упознају наш рад и пчеларске производе, зато ћемо организовати предавања и дружења за ученике млађих разреда, у договору са управом школа. У склопу удружења смо покренули и пчеларску секцију на којој едукујемо будуће пчеларе“, рекао је Жељко и додао да су сви ђаци са својим радовима, који су уткали себе у њихову нову заставу, истински побједници конкурса.

Игњатић је упутио захвалност и другим организацијама и удружењима који већ годинама помажу њихов рад, попут Општине Србац, Центра за културу и спорт, НВО „Миленијум“, Kластера ГЛС, Радио Српца и других.

Испред Општинске управе, манифестацији је присуствовао начелник одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић који је рекао да је србачко удружење пчелара једно од најактивнијих у нашој општини и додао да ће поново покушати да их уврсте у општински програм подстицаја у пољопривреди

„На овај начин бисмо стимулисали оне пчеларе који немају довољан број кошница да се пријаве на подстицаје ресорног министарства, како би и они имали одређену финансијску накнаду. Такође ћемо подржавати организацију оваквих манифестација а раније смо и уступали просторије за њихов рад које се налазе у власништву Општине Србац. Захваљујем се дјеци која су учествовала у цртању заставе удружења. Веома је важно да дјеца још од предшколског узраста знају шта је пчела и какве су све користи које од ње добијамо“, истакао је Михољчић.

У србачком удружеју пчелара дјелују и четири жене, међу којима су Мира Игњатић, Зорица Алексић, Драгана Тутњиловић Њежић и Мара Митрић која је и замјеник предсједника удружења пчелара.

Митрић је на манифестацији говорила о обиљежавању Свјетског дана пчела, промоцији пчеларства и подизању свијести о значају пчела истичући да су пчеле једини инсект који производи храну коју једу људи.

„Једна пчела у свом животном вијеку произведе малу количину меда и ако је конзумирате цијените ту намирницу и њихов рад. Такође је важно куповати мед од домаћих пчелара, најбоље од својих комшија, јер сте тако најсигурнији шта се и како ради на пчелињацима. Због кориштења пестицида и повишене температуре услијед климатских промјена, угрожен је опстанак пчела а са њиховим изумирањем би нестала здрава и квалитетна храна“, рекла је Митрић.

Србачко удружење пчелара основано је 20. јануара 2009. године, када је на оснивачкој скупштини за првог предсједника изабран Ранко Мачинковић а за предсједника скупштине Чедо Kрчмар. Прије него што су основали властито удружење, пчелари из Српца су 12 година били у удружењу са градишким пчеларима, тако да се може рећи да њихов удружен рад у Српцу траје већ пуних 25 година.

Садашњи предсједник скупштине удружења, Боро Сладић, каже да се сваке године одржава годишња скупштина са стручним предавањем а сваке четврте године изборна скупштина. Тренутно броје око 60 активних чланова, а њих 25 је због старости или других разлога престало да се бави пчеларством. Дјелује и 35 пчелара који више нису активни чланови удружења а преминуло је 10 врсних пчелара за протеклих 25 година.

Он истиче Предрага Вулина као изузетног пчелара од кога се и данас може доста тога научити и бившег предсједника Ранка Мачинковића који је дао немјерљив допринос оснивању и раду удружења. Додаје да двојица србачка пчелара, који су чланови удружења, живе искључиво од пчеларства а то су Милорад Ђенић из Нове Веси који има 360 и Жељко Игњатић из Дворина са 270 пчелињих друштава.

„Већина наших пчелара посједује од 30 до 150 кошница и остварују право на државни подстицај који је, нажалост, веома скроман када се сагледају сви параметри и услови у којима се данас налази пчеларство. Чланови нашег удружења посједују око 5500 кошница а просјечна производња износи 13 килограма по кошници, што значи да србачки пчелари годишње произведу око 33 тоне меда“, рекао је Сладић.

Поред меда, Сладић каже да се проиводе и други пчелињи производи као што су полен, прополис, восак, матична млијеч и слично.

„Без пчела је немогуће живјети, оне су најважнији опрашивачи на планети и опрашују преко 80 одсто биљака, а заслужне су за сваки наш трећи залогај хране. Јако је важно посадити цвијет или дрво јер ћемо тако помоћи пчелама да би нам свима заједно било боље“, истакао је Сладић.

Подсјећа да су србачки пчелари протеклих година организовали многе активности а посебно су поносни на организацију одласка на пчеларски сајам у Београд и слављење пчеларске славе Светог Прокопија 21. јула.

Ово је први пут да србачки пчелари, на овакав начин, обиљежавају Свјетски дан пчела, а према њиховим ријечима, на сличан начин планирају да обиљеже овај важан датум и наредних година.

Више фотографија погледајте у фејсбук групи Општине Србац ОВДЈЕ.