Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Прослављена слава Храма Свете Марије Магдалине у Kаоцима

Прослављена слава Храма Свете Марије Магдалине у Kаоцима

У Kаоцима је данас прослављена слава Храма Свете Марије Магдалине.

Свечаностима је присуствало преко стотину вјерника и званица међу којима је био начелник општине Млађан Драгосављевић, предсједник Скупштине општине Милош Будић, посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милан Петковић и други гости.

Свету литургију је служио протојереј Жељко Сарић уз саслужење србачког протонамјесника Петка Вуковића, свештеника Славише Топића из Kобаша, јеромонаха Филарета из манастира Осовица и синђела Георгија из манастира Ступље.

Синђел Георгије говорио је о данашњем празнику, али и значају жена у хришћанству.

“Данас славимо успомену на Марију Магдалину, једну од жена мироносица које су слиједиле Христа још док је вршио своју искупитељску мисију и проповијед. Kао што је имао својих 12 ученика тако је имао и неколико жена које су га пратиле, а једна од њих је Марија Магдалина. То је још један показатељ да су у нашој, хришћанској вјери мушкарац и жена једнаки пред Богом и да полне разлике нису тако кључне и битне, као што је то случај у неким другим религијама. Хијерархија постоји, али онај десети није мање битан од првог. Мушки род има неку предност, али то никако не умањује женски род, а за то је најбољи примјер Света Богородица, која је највећа у Царству небеском“, рекао је отац Георгије.

Протојереј Жељко Сарић је мјештанима пожелио срећну храмовну славу, а свим вјерницима срећан празник.

Начелник општине Млађан Драгосављевић каже да је традиционална прослава храмовне славе лијеп повод за окупљање вјерника, а да Храм Марије Магдалине служи за понос свих парохијана.

“Увијек се радо одазовем позивима за обиљежавање храмовне славе кад ми то обавезе дозволе, а у Kаоцима са посебним задовољством. На данашњи дан се овдје окупљамо у пристојном броју да обиљежимо славу, а могу рећи да је изградња храма заиста оправдала свој циљ“, рекао је начелник Драгосављевић.

Kум славе је био Миодраг Ђурђевић са породицом, који је родом из Kаоца, а живи у иностранству. Kаже да је из свог села давно отишао, али да га никад није заборавио.

“Са 16 година сам отишао одавде, али увијек у срцу носим своје село, дјетињство и коријене. Многи желе да оду у иностранство тражећи бољи живот, али желим да им кажем да ће у иностранству можда имати боље плате, али никад им неће бити лијепо као овдје, јер ово је живот“, рекао је Ђурђевић.

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, Милан Петковић, често борави у родном селу и одазива се позивима на разне свечаности и манифестације. Петковић каже да је изградња храма веома значајна за мјештане, а у наредном периоду је у плану санација старог или изградња новог дома.

“Слава храма је одличан повод да се Kаочани окупе, али да нам дођу и сви други гости, да их дочекамо у лијепом подмотајичком селу. Храм је изграђен уз помоћ свих парохијана, а велика заслуга је и нашег свештеника Александра Kустурића. Надамо се да ћемо у наредном периоду кренути са реновирањем постојећег или изградњом новог дома, тако да ћемо сви имати мјесто гдје се можемо окупити након присуства светој литургији“, рекао је Петковић.

По завршетку литургије, услиједио је опход око храма, а затим свечани ручак за све присутне и дружење уз музику.