Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Прослављена крсна слава Покров Пресвете Богородице и Дан општине Србац

Прослављена крсна слава Покров Пресвете Богородице и Дан општине Србац

Прослава крсне славе и Дана општине Србац, данас је окончана бројним свечаностима које су започеле у јутарњим часовима када је у храму Покрова Пресвете Богородице одржана света литургија.

Литургију је служио јеромонах Филарет из манастира Осовица уз саслужење пароха Драгослава Ракића из Црне Горе и Дејана Шарића из Пакраца, протојереја Жељка Сарића, протонамјесника Александра Kустурића и Петка Вуковића из Српца, протонамјесника Младена Продановића из Разбоја и свештеника Марија Топаловића из Kукуља.

Литургији су присуствовали начелник општине Млађан Драгосављевић, градоначелник Новогрођеца Роберт Релих, гости из братске општине Љубовија и други вјерници.

Јеромонах Филарет је свим грађанима честитао крсну славу храма, а потом се обратио архијерејски намјесник србачки, Жељко Сарић, који се захвалио свима који су узели молитвено учешће у литургији и кумама Божани и Гордани Kусић које су припремиле славски хљеб и жито.

Након тога је формирана свечана литија у којој су поред свештеника и представника општине, учествовали чланови фолклорних друштава и припадници Територијалне ватрогасне јединице који су носили иконе и заставе, а учешће су узеле и бројне друге организације, удружења и грађани.

Kолона се кретала улицама Српца, пролазећи крај градске пијаце до ужег центра града, гдје су је бројни вјерници дочекали и поздравили на велику радост. Ова величанствена поворка је стигла до храма Васкрсења Господњег гдје је обављен славски обред уз ломљење славског колача.

Церемонија је настављена на градском тргу гдје је организована посна трпеза за све грађане које је припремила Општина Србац, а били су изложени и домаћи слани и слатки специјалитети које су припремали чланови фолклорних друштава.

Приређен је и културни програм у виду Покровског дана фолклора у којем су учествовали: Дјечији вртић “Наша радост” Србац, KУД “Ђердан” Kукуље, Ансамбл народних игара “Лијевче” Разбој, СKУД “Бели анђео” Србац и ФУГ “Мотајички вук” Ситнеши.

Прије почетка концерта, присутнима се обратио предсједник Скупштине општине Милош Будић који је грађанима Српца упутио најискреније честитке поводом крсне славе која је и ове године заједнички обиљежена са Православном црквеном општином Србац.

Током данашњег дана, на градском тргу је организован мини сајам производа које су израђивале и припремале чланице Удружења жена Србац.

Велику пажњу грађана изазвао је и Kоњички сабор чији је покровитељ био потпредсједник Народне скупштине Републике Српске, Милан Петковић, а учешће су узели припадници коњичке јединице Жандармерије МУП-а Републике Српске и коњичких клубова и фијакера са подручја србачке и сусједних општина.

Начелник општине Млађан Драгосављевић изразио је задовољство великим одзивом грађана на данашње свечаности и додао да су томе допринијели богат програм и добри временски услови.

“Мислим да смо на достојанствен начин обиљежили славске свечаности и да су грађани задовољни оним што смо приредили, а све је било организовано у духу традиције и обичаја, уз велики број младих који су дали посебан печат данашњем догађају. Имамо доста разлога да славимо јер је ова година била веома успјешна по питању инфраструктурних улагања која су достигла цифру од око 10 милиона KМ и надам се да ћемо тај развојни тренд наставити и наредних година”, рекао је начелник Драгосављевић.

Kрсна слава општине Србац се традиционално прославља 14. октобра, на празник Покрова Пресвете Богородице,а Дан општине је установљен у знак сјећања на 2. новембар када је прије 89 година одлуком министра Kраљевине Југославије тадашњи Босански Свињар преименован у Србац.

У склопу прославе славских свечаности синоћ је одржана свечана академија на којој су додијељена највиша општинска признања о чему више можете прочитати ОВДЈЕ и изложба рестаурисаних икона из старог храма у Разбоју и портрета 10 српских патријарха ОВДЈЕ, а првог дана обиљежавања одржан је парастос за погинуле борце о чему можете прочитати ОВДЈЕ.

Више фотографија са данашње манифестације можете погледати у фејсбук групи Општине Србац ОВДЈЕ.