Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Пронађен нестали Ариф Зукановић из Kобаша: Тражио гљиве па одлутао у шуму

Пронађен нестали Ариф Зукановић из Kобаша: Тражио гљиве па одлутао у шуму

Припадници Цивилне заштите општине Србац у сарадњи са мјештанима Kобаша и Лепенице, члановима Ловачког удружења Срна и припадницима Територијалне ватрогасне јединице Србац успјешно су окончали потрагу за Арифом Зукановићем (77) из Kобаша који је нестао јуче из породичне куће у поподневним часовима а пронађен јутрос око 8 часова на подручју Горње Лепенице.

Према изјавама чланова породице, Ариф се јуче око 13.30 часова упутио у своју уобичајену поподневну шетњу али се након неког времена није вратио кући.

“Свакодневно пређе око километар али се након тога брзо врати. Међутим, пошто се бави прикупљањем гљива, пратећи њихов траг вјероватно је одлутао мало даље у шуму. Помало је дементан, јер је већ у годинама, па је изгубио оријентацију”, рекао је његов син Хусо, који је запослен као портир у Општинској управи Србац.

Након што се није вратио до 16 часова алармирали су комшије и пријатеље, сматрајући да је отишао у посјету код неког од њих, али га нису могли пронаћи.

“Предвече смо пријавили нестанак и кренула је потрага а стигла је информација да је виђен изнад лугарске куће у Kобашу и да се запутио према шуми. Тражили смо га цијелу ноћ са добровољцима али су га тек ујутру пронашли локални мјештани поред пута у Горњој Лепеници”, каже Хусо.

Он изражава чуђење да је његов отац, који је у позним годинама и слабије кондиције, успио цијелу ноћ пјешачити по Мотајици и прећи велику удаљеност по непрегледном терену.

“Ту су заиста велики успони да се једва и трактор успије попети. На сву срећу, отац нема озбиљнијих посљедица осим упале мишића а примио је данас инфузију”, рекао је Хусо.

Далибор Kошутић, самостални стручни сарадник за послове цивилне заштите у Општини Србац, рекао је да су у вечерњим часовима добили пријаву о нестанку након чега су се одмах дали у потрагу.

“Поред ангажмана мјештана, ловаца и ватрогасаца, на терену је, заједно са мном, цијело вријеме био шеф Одсјека за цивилну заштиту Милутин Kојић а о свему су били обавијештени и припадници Полицијске станице Србац и Републичке управе цивилне заштите. Најважније од свега је да је Ариф пронађен жив и здрав и да није било већих посљедица”, рекао је Kошутић.

Велику помоћ у проналаску Арифа нарочито су дали ловци који овог викенда обиљежавају отвор лова на срндаћа и који су га примијетили на локалитету Липаје и дојаву о његовом кретању прослиједили полицији и цивилној заштити.