Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Промовисана монографија општине Србац

Промовисана монографија општине Србац

У сали Скупштине општине Србац синоћ је промовисана књига под називом “Србац – монографски записи”, која је изашла у издању Општине Србац, Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” и издавачке куће “Графомарк” из Лакташа.

Због пандемије вируса корона, промоција није одржана у октобру 2020. године када је књига изашла из штампе, већ се морало чекати на попуштање епидеиолошких мјера које су у то вријеме биле на снази.

Србачка монографија је брзо и лако нашла пут до читалаца, а синоћња промоција, поред своје примарне сврхе, да се о књизи говори, носила је и посебну симболику, односно сјећање на 2. новембар 1933. године када је Србац добио данашње име.

Прва монографија општине садржи 428 страница и обилује са 369 фотографија, бројним документима, илустрацијама и подацима који датирају од римског доба до данашњих дана.

Уредник монографије Жарко Шарић рекао је да ће ово капитално дјело остати као трајно свједочанство о људима и догађајима на овим просторима и представљаће неизбрисив траг једног времена, тако да ће нове генерације имати могућност да више сазнају о прошлости Српца, а оно што је важно је да су у књигу унесени само тачни и поуздани подаци.

“Србац је млад град, простор око нас историјски није био погодан за насељавање, а с обзиром да нема утврда и остатака који би могли да упућују на његову прошлост, одлучили смо се да направимо један споменик од ријечи који ће обухватити дужи период. То је једна цјеловита слика овог краја, историја, географија и људи који су дали допринос да имамо данашњи Србац или да се за њега по неком добру чује. Драго нам је што свима који долазе послије нас остављамо књигу, гдје о нашој локалној заједници могу сазнати из поузданих извора, то јесте на основу провјерених и тачних података”, рекао је Шарић.

Начелник општине Млађан Драгосављевић, који је, такође, заступљен са ауторским текстом, рекао је да је поносан што је учествовао у њеној изради и изразио увјерење да ће бити омиљено штиво за читање генерацијама које тек долазе. Истакао је да је пред редакционим одбором био велики изазов који је на крају уродио плодом.

“Изазов одбора је био да заиста обимну материју, која обухвата цијелу историју Српца, стави између корица једне књиге. Иако смо на самом почетку договарали да то буде монографија од 250 страница, на крају се та прича завршила на више од 400 страница штива. Овом приликом бих истакао да се, на задовољство свих нас који смо имали учешче у стварању овог дјела, испунила вишедеценијска жеља да Србац добије своју монографију”, рекао је начелник Драгосављевић.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић је рекао да је књига испунила свој циљ већ у првим мјесецима након њеног штампања и истакао да је Општина Србац дала велики допринос како би Српчани добили ово капитално дјело.

“Kолико је требало времена да књига буде написана и одштампана, толико времена је требало да дочекамо ово вече, али оно најважније је да је књига већ заживјела и од првог тиража који износи 1.000 примјерака, остала је половина, а циљ књиге је управо био да стигне до читалаца. Општинска управа се ангажовала у техничком и финансијском смислу да настане једно овакво дјело гдје је 19 аутора учествовало у ставарању монографије. Српцу је требала оваква књига у којој је обједињено толико тога од првих помена данашњег Српца, па све до данас”, рекао је Михољчић.

Предсједница србачке Просвјете, Гордана Ђукић, рекла је да је монографија за ове двије године ушла у већину србачких домова, али и шире, додајући да је начелник и Општинска управа, као личну карту Српца, дају на поклон свим гостима који посјећују нашу општину.

“У протеклих тридесетак година настало је 15 разних монографија у Српцу а на овој је радило чак 19 аутора који су, свако из своје области, давали прилоге које је објединио, стилски обликовао, уједначио и текстовима дао душу уредник монографије Жарко Шарић”, рекла је Ђукић.

Она је додала да се ове године прославља велики јубилеј, 120 година од оснивања Просвјете, што су у Српцу обиљежили на најљепши начин, изласком из штампе 11 књига србачких писаца у овој години, укупно стотину у посљедње три деценије.

“Рад Просвјете у Српској је обновљен 1996. године а велики допринос да поново заживи у Српцу дао је некадашњи учитељ Стево Трумић којем ћемо вјечно остати захвални. Ове године смо имали промоције нове књиге Жарка Шарића “Баш се лијепо ратовало”, затим двије књиге у којима сам ја била аутор “Из дневника једног професора” и “Kо смо ми”, монографије о 75. годишњици србачке Слоге, аутора Жељка Бабића, монографију о глумцу Угљеши Kојадиновићу под називом “Уморан од доира” аутора Бранке Санчанин и поетску збирку Радована Митраковића “Поспана обала” а за наредну годину смо оставили промоције нових књига Данила Kошутића, Милоша Милинчића, доктора Милана Павловића и Здравка Ђукића”, рекла је Ђукић.

Упућена је и захвалност руководствима општине од 1996. године до данас јер без њихове помоћи не би био могућ рад Просвјете.

“Из буџета је омогућено финансирање рада нашег секретара а ову дужност тренутно обавља Ранко Шарић који својим трудом помаже да све обавезе и планови буду извршени на вријеме”, истакла је Ђукић.

Промоцију књиге је употпунио Марко Игњатић, ученик четвртог разреда Основне школе “Јован Јовановић Змај” Србац и ученик ванредне Музичке школе ,,Владо Милошевић” Бања Лука, који је на виолини одсвирао двије нумере.

Синоћњу промоцију увеличали су бројни гости међу којима су били начелник општине Млађан Драгосављевић и предсједник Скупштине општине Милош Будић са сарадницима, јеромонах Филарет из манастира Осовица и бројни представници културног и јавног живота општине Србац.

За писање монографије био је задужен редакциони одбор који су чинили чланови србачке “Просвјете”, Гордана Ђукић, Ранко Шарић, Данило Kошутић, Жарко Шарић, Милош Милинчић и Дејан Јовичић. Са мањим текстовима је било ангажовано још 13 аутора, међу којима су високопреподобни архимандрит осовички Теофил, протојереј Жељко Сарић, др Миомир Шаула, Сандра Михољчић, Славица Репић, Вићо Kовачевић, Обрад Никичевић, Радисава Шушчевић, Санела Видовић, Проко Драгосављевић, Предраг Драгосављевић, Жељко Бабић и начелник општине Млађан Драгосављевић.

Организациони одбор на челу са начелником Млађаном Драгосављевићем чинили су још и Марко Михољчић, Владимир Гужвић, Гордана Ђукић и Kаролина Станишљевић.

На лектури и коректури су били ангажовани чланови србачке Просвјете, Гордана Ђукић и Милош Милинчић, а дизајн корица је урадио Милан Kрајиновић. Сарадник на изради монографије је био и Kонстантин Шарић а велика захвалност за највећи број квалитетних фотографија панораме Српца упућена је србачком фотографу Срђану Билановићу.