Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Приручник из математике Здравка Ђукића олакшао усвајање градива ученицима другог разреда средњих школа

Приручник из математике Здравка Ђукића олакшао усвајање градива ученицима другог разреда средњих школа

Приручник из математике за други разред средњих школа, аутора Здравка Ђукића, пензионисаног професора математике из Српца, представљен је на промоцији која је организована у петак 23. јуна у сали Скупштине општине Србац.

Промоцију је организовало Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ а присуствовали су јој некадашњи ученици професора Здравка Ђукића, бивше радне колеге, чланови породице, пријатељи и познаници породице Ђукић и други грађани.

У Приручнику је презентовано 516 ријешених задатака распоређених у шест поглавља: Степеновање и корјеновање, Kомплексни бројеви, Kвадратни трином, Експоненцијалне функције и једначине, Логаритмовање и Тригонометријске функције.

Рецензент књиге, Вићо Kовачевић, рекао је да је након веома доброг Приручника из математике за прве разреде средњих школа, кога је професор Здравко Ђукић објавио 2019. године, стигао још квалитетнији Приручник у којем је аутор користио вишегодишње искуство рада у средњој школи у Српцу.

„Свако поглавље има уводни дио са теоријским основама након чега слиједе задаци који иду од једноставнијих ка оним најсложенијим, што је повољна околност за читаоце, посебно оне који ће Приручник користити самостално“, рекао је Kовачевић.

Он истиче да је у књизи обрађена тема „Логаритмовање бројних израза“ помоћу Логаритамских таблица, што је посебно интересантно са аспекта историје математике.

„Показано је како су се израчунавали сложени бројни изрази када информационе технологије још нису биле доступне људима који су се бавили овом проблематиком. Сигурно је да ће бити мишљења како су многи садржаји из Приручника доступни на интернету али учење из Приручника у односу на учење путем рачунара је пуно боље јер се квалитетније може ући у проблематику, поготово онима којима нема ко помоћи да се снађу на интернету“, рекао је Kовачевић.

Према његовим ријечима, млади наставници који се буду уводили у наставу математике у Приручнику ће имати добру полазну основу а књига ће итекако бити корисна и искусним наставницима математике.

„Ово су већим дијелом оригинални задаци које је Здравко припремао за писмене и контролне радове а дио је преузео из најквалитетнијих збирки задатака из математике наших и руских аутора. Има доста задатака који се могу појавити и на испитима на неким факултетима“, истакао је Kовачевић.

Аутор књиге, Здравко Ђукић, рекао је да се у својој четрдесетогодишњој пракси темељно припремао за наставу, радећи у србачком средњошколском центру и у том периоду сачувао све задатке за контролне и писмене радове, а било их је, према његовој процјени између три и три и по хиљаде.

„Прије неколико година јавила ми се жеља да их обрадим, изаберем и припремим за штампу како би ученицима писмени и контролни радови били што једноставнији. Томе је допринио и један мој пријатељ из Српца из школских дана који ме често запиткивао када ћу и ја нешто да објавим. Након Приручника за прва два разреда средњих школа, имам жељу да објавим и Приручник за четврти разред, док се још увијек двоумим око градива за трећи разред због обимне теорије која је присутна“, рекао је Ђукић.

Он је упутио захвалност рецензенту и некадашњем радном колеги, Вићи Kовачевићу, који је заједно с њим уложио велики труд да ова књига изађе из штампе.

„Било је доста грешака које су се појавиле у припреми књиге приликом електронске обраде задатака. У једном тренутку сам имао намјеру да од свега одустанем али Вићо то није дозволио и трудио се да све то поправи заједно са мном, тако да му иду велике заслуге за објаву књиге“, рекао је Ђукић.

Предсједница србачке Просвјете и супруга аутора књиге, Гордана Ђукић, рекла је да је у писању Приручника Здравко имао два циља. Један од њих је био да млади нараштаји не дођу у ситуацију у којој су они били као ђаци, када је литература из математике била веома оскудна а уз то није било професора који су могли давати инструкције из математике, тако да је нису могли савладати на прави начин, осим оних ђака, попут Здравка, који су били даровити.

„Други циљ је био да наша унучад, која ускоро уписују средњу школу, има збирке из којих ће моћи лакше савладати градиво, што је била Здравкова велика жеља. Сигурно је да ће сваки ученик који буде имао имало интереса уз овај Приручник моћи овладати градивом без већих проблема“, рекла је Ђукић.

О аутору је говорио србачки књижевник Жарко Шарић који није желио да превише прича о самој књизи будући да, како каже, није био вјешт математичар, али према Здравку Ђукићу и његовом вишедеценијском професорком раду гаји велико поштовање.

„Он и његова супруга Гордана нису свакодневне појаве у Српцу, па и шире, јер су својевремено заједно похађали србачку гимназију, потом студирали у исто вријеме у Београду а онда се заједно вратили у завичај како би постали професори и након четрдесет година заједно дочекали пензију. Тешко је израчунати колико су њих двоје за то вријеме произвели знања, памети и науке“, истакао је Шарић.

Подсјећа да је Здравко израстао и у врсног шахисту и догурао чак до мајсторског кандидата а може се похвалити да је својевремено побиједио једног од најбољих шахиста свих времена Виктора Kорчноја, док се Гордана остварила и као успјешан писац, објавивши три књиге.

Модератор промоције била је књижевник Бранка Санчанин која је прочитала неколико прича из живота Здравка и Гордане Ђукић, које су објављене у њиховој књизи „Из дневника једног професора“, подсјетивши да је Здравко био и њен професор у школи.

„Често се присјетим ситуација када је професор Здравко нама ђацима давао двојку или тројку чак и онда када ниједно рјешење није било тачно јер нам је желио показати да је јако важан правилан и исправан поступак који не мора завршити правим резултатом, а то нам у неку руку говори и како човјек треба живјети“, рекла је Санчанин.

Промоцију књиге увеличао је и Здравков унук, Марко Игњатић, који је присутнима одсвирао неколико композиција за виолину и показао да се ради о изузетном таленту.

На промоцији је најављено да ће ове године бити промовисано још неколико књига у издању Просвјете, а међу присутнима у публици био је и Драган Ђурђевић из Kладара који припрема монографију о свом селу.