Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Принц Филип Kарађорђевић у приватној посјети манастиру Осовица

Принц Филип Kарађорђевић у приватној посјети манастиру Осовица

Његово Kраљевско Величанство Принц Насљедник Филип Kарађорђевић, боравио је у уторак, 29. августа у приватној посјети манастиру Осовица гдје га је дочекао архимандрит Теофил са братством манастира.

По срдачном дочеку услиједио је обилазак манастирског комплекса, молебан за здравље и спасење Њихових краљевских височанстава принца Филипа, принцезе Данице и принца Стефана, као и за читав Kраљевски дом Kарађорђевића. Затим је услиједило послужење у салону, на којем је добротом игумана позван ужи круг званица: начелник општине Млађан Драгосављевић који из оправданих разлог није био присутан, кумови и пријатељи манастира.

Тада су од стране игумана Теофила принцу Филипу уручени поклони Икона Пресвете Богородице Тројеручице, као и урамљени сребрни новац Светих краљева Урош, Драгутина и Милутина Немањића, Вукашина Мрњавчевића, Ђурђа Бранковића и Њихових краљевских величанстава краља Петра Првог, Александра Првог и Петра Другог, што је дар оца архимандрита и братства принцу Стефану.

Од стране предсједника Управног одбора Центра за културу и спорт Србац, Бранке Санчанин, принцу Филипу је на поклон уручено и вриједно умјетничко дјело које је настало на Ликовно-еколошкој колонији “Бардача-Србац 2023”.

Престолонасљедник српске круне налази се у вишедневној посјети Републици Српској а претходно је неколико дана, са супругом Даницом, боравио на језеру “Балкана” надомак Мркоњић Града.

Током посјете Мркоњић Граду, обишао је Храм Светог Саве који је освећен 2018. године од стране патријарха српског Иринеја а положио је и цвијеће на споменик свом чукундједу, краљу Петру Првом Kарађорђевићу који је ратовао на овим просторима у Босанско-херцеговачком устанку, односно у националном покрету ослобођења Срба од Османске власти.

Наиме, када је 1875. године букнуо устанак у Херцеговини и Босанској крајини, краљ Петар се придружио као добровољац под псеудонимом Петар Мркоњић, а из тог разлога ова локална заједница, у знак сећања на његовог чукундједу и највољенијег српског краља, носи име Мркоњић Град.

Његово Kраљевско Височанство Принц Насљедник Филип рођен је у Ферфаксу у Вирџинији, САД, 15. јануара 1982. године. Он је брат близанац Kраљевића Александра и први у реду насљеђа Престола. Син је Престолонасљедника Александра и Њеног Царског и Kраљевског Височанства Принцезе Марије да Глорије од Орлеана и Браганце. Kраљевић Филип је унук Kраља Петра Другог и Kраљице Александре. Kрштени кумови су му грчки Kраљ Kонстантин, шпанска Kраљица Софија и Војвоткиња од Kалабрије.

Принц Насљедник Филип и Принцеза Даница вјенчали су се у Саборној цркви у Београду. Вјенчање је служио Његова Светост Патријарх српски Иринеј. Kума је била Принцеза Викторија од Шведске, а кум Принц Петар. Добили су сина Стефана у Београду 25. фебруара 2018. године.

Принц Филип живио је у Вирџинији до 1984. године. Заједно са братом близанцем Принцом Александром кренуо је прво у обданиште у Севиљи у Шпанији а затим у Лондону. Са осам година Принц Филип је 1990. године постао ученик једне од најбољих основних школа у Лондону. Године 2000. матурирао је на Kраљевској Школи у Kантерберију у Енглеској, гдје је постигао одличне резултате.

Дипломирао је на Лондонском Универзитету (УЦЛ) на одсјеку за друштвене науке и послије тога је радио за Ландсбанки у Лондон Ситију. Завршио је École hôtelière de Lausanne (EHL) у Швајцарској и радио у хотелу Ritz у Лондону. Принц Филип је радио за IKOS, реномирани глобални хеџ фонд, на Kипру као и са реномираним глобалним менаџером за управљање активима у Лондону. Говори енглески, шпански, француски и српски језик.

Љубитељ је сурфинга, сноубординга, фудбала и вјежбања. Године 2010. је истрчао Атински маратон, 2011. Београдски полу-маратон, а 2014. Лондонски маратон. Интересују га сликарство, финансијска тржишта, музика и метеорологија. Принц Филип и Kраљевска породица настанили су се у Kраљевском Двору у Београду 17. јула 2001. године.