Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Преминуо пуковник Миодраг Сувајац, сахрана у понедјељак, 6. новембра

Преминуо пуковник Миодраг Сувајац, сахрана у понедјељак, 6. новембра

Пуковник Миодраг Сувајац, ратни командант Прве србачке лаке пјешадијске бригаде, преминуо је у суботу, 4. новембра у Бањалуци у 70. години након дуге и тешке болести.

Пуковник Сувајац рођен је 14. фебруара 1954. године у селу Пријебљези.

Завршио је Економски факултет у Сарајеву и Високу Војно-политичку школу у Београду. У току службе у ЈНА је обављао низ одговорних дужности.

По избијању рата на простору БиХ ставио се на располагање Војсци Републике Српске дајући немјерљив допринос стварању и очувању Републике Српске. Након формирања Kризног штаба општине Србац, као тадашњи мајор, Миодраг Сувајац донио је у Србац наређење команданта Првог крајишког корпуса, генерала Момира Талића, које је издато 25. маја 1992. године, за формирање Србачке лаке пјешадијске бригаде на територији општине Србац.

Све радње око формирања бригаде, која је бројала 1305 војних обвезника, завршене су у рекордном року. За команданта је именован Миодраг Сувајац који је ту дужност изузетно успјешно обављао све до краја рата. Бригада је свечано постројена 7. јуна 1992. године на фудбалском игралишту у Малим Ситнешима, на понос свих грађана јер су добили још једну јединицу Војске Републике Српске као гаранта безбједности српског народа на свом огњишту.

Ратни пут бригаде, која је касније преименована у Прву србачку лаку пјешадијску бригаду трајао је више од четири године. Прошло га је 3338 војних обвезника који су се храбро борили на многим ратиштима, дервентском, орашком, требавском, србобранском, озренско-возућком и градачачком ратишту.

Тај ратни пут је био славан, частан и поштен, због чега је бригада, на челу са пуковником Миодрагом Сувајцем, одликована највишим одликовањем, Медаљом Петра Мркоњића од стране предсједника Републике Српске.

Пуковник Сувајац је добитник и других награда и одликовања, као и највишег општинског признања, Повеље општине Србац,

Сахрана Миодрага Сувајца обавиће се у понедјељак, 6. новембра у 13 часова на гробљу у Пријебљезима.

Телеграм саучешћа породици преминулог пуковника упутио је предсједник Републике Српске Милорад Додик који је истакао да је Сувајац био велики патриота који је дао значајан допринос у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату и одбрани Српске.

“Са великим жаљењем сам примио вијест о смрти пуковника Сувајца. Његов одлазак представља велики губитак за породицу и пријатеље, али и за српски народ”, навео је Додик у телеграму.

Изразе најдубљег саучешћа Додик је упутио породици Сувајац у своје и у име грађана Републике Српске.