Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Преко 300 просвјетних радника радило на побољшању образовног система

Преко 300 просвјетних радника радило на побољшању образовног система

У скупштинској сали у Српцу данас су одржани састанци актива директора основних и средњих школа регије Приједор, којем су присуствовали представници Републичког педагошког завода, и то начелник одјељења за предшколско и основно васпитање и образовање Славко Драгосављевић, начелник одјељења за средње образовање и васпитање Милија Марјановић и начелник одјељења за вредновање квалитета васпитно-образовног рада Зоран Богдановић.

На састанцима је било ријечи о актуелним темама у образовном систему Републике Српске, а то су унапређење сарадње на свим нивоима образовања и васпитања дјеце и младих у циљу постизања што бољих резултата. Било је ријечи и о безбједносној ситуацији у васпитно-образовним установама и положају просвјетних радника.

Истакнуто је да је потребно јачати сарадњу на релацији просвјетни радник-Републички педагошки завод, али и на релацијама просвјетни радник-директор и просвјетни радник-родитељи, како би се заједничким снагама долазило до што бољих резултата у образовању и васпитају ученика.

Такође, изражена је потреба додатне едукације просвјетних радника, али и њихово оснаживање и јачање њиховог положаја, те покретање тема које се односе на безбједносну ситуацију у образовно-васпитним установама.

“Директорица Републичког педагошког завода Слађана Танасић је покренула иницијативу да се обиђу сви активи дирекора Републике Српске како би се сагледало чињенично стање, да се види шта је добро у образовном систему Републике Српске, али и да се види шта би требало бити кориговано у наредном периоду, а шта је у надлежности Републичког педагошког завода. Наилазимо на многе изазове, свједоци смо догађаја у Србији, недавног случаја у Бијељини, тако да су све чешће присутни изазови те врсте, што указује да све васпитно-образовне установе, укључујући и предшколске, морају бити оријентисане првенствено на тај васпитини сегмент дјеловања. Свјесни смо да морамо радити на заштити просвјетног радника, али исто тако морамо бити свјесни да статус просвјетног радника не може побољшати статус просвјетног радника од њих самих“, рекао је Драгосављевић.

Он је додао да су и директори свјесни велике одговорности и обавезе, те истакао да ће у наредном периоду сви заједно проналазити што боља рјешења како би ниво образовања и установа био што бољи.

Предсједник Актива директора основних школа Лакташа, Српца, Прњавора и Градишке, Радислав Савановић, данашњи састанак је оцијенио успјешним и истакао потребу се о актуелним темама у образовању и васпитању говори чешће.

“Свакако је за похвалу идеја Републичког педагошког завода да се одрже овакви састанци са директорима са шире регије, јер се тако проблематика може свеобухватније сагледати. Оно о чему смо данас разговарали допринијело је размјени искустава, имали смо прилику да чујемо конструктивне идеје и приједлоге, тако да за данашњи састанак могу рећи да је успјешан и да их треба чешће одржавати“, рекао је Савановић.

Осим састанака актива директора данас је одржана и Kонференција која је усмјерена ка анализи и провјери постигнућа и успјеха ученика петих разреда и анализи резултата провјере мале матуре из српског језика и математике.

Драгосављевић каже да је циљ оваквих конференција долазак до података о успјесима ученика и проналажење начина и метода да се поправи ситуација тамо гдје резултати показују мањи успјех, што се најбоље може урадити на овакав начин, то јесте директним укључивањем просвјетних радника који свакодневно раде у учионицама и кроз свој рад запажају шта је потребно поправити и у ком правцу дјеловати.

Директорица ОШ “Јован Јовановић Змај” Србац, Мануела Рађевић Јокић, каже да јој је драго што је њихова школа била један од домаћина ових важних активности у васпитно-образовном систему Републике Српске.

“Задовољство нам је што смо били један од домаћина активности и што смо имали прилику да у Српцу угостимо велики број просвјетних радника. Наша школа је прошле школске године учествовала у провјери постигнућа ученика петог разреда из српског језика, гдје смо показали висок степен очекиваних исхода који су прописани наставним планом и програмом за тај наставни предмет“, рекла је директорица Рађевић Јокић.

Директор Центра средњих школа “Петар Kочић“ Србац, Миленко Живанић, похвалио је теме о којима је било ријечи, истакавши да је само заједничким снагама и добром сарадњом на свим нивоима могуће поправити ситуацију и систем образовања подићи на виши ниво.

“Заиста се надам да ће неке од идеја које су данас изнесене бити размотрене, јер сви имамо исти циљ, а то су бољи резултати и што бољи успјеси ученика. То ћемо постићи само заједничким снагама, то јесте што бољом и чвршћом сарадњом на разним пољима образовног система. Та сарадња ће сигурно дати повољне резултате како за ученике, тако и за просвјетне раднике“, рекао је Живанић.

Данашњи састанци су у Српцу окупили око 300 просвјетних радника са подручја приједорске регије.

Претходно је одржан састанак представника Републичког педагошког завода са начелником општине Млађаном Драгосављевићем о чему можете прочитати ОВДЈЕ.