Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Представници Српца присуствовали прослави Дана општине Новогрођец

Представници Српца присуствовали прослави Дана општине Новогрођец

Делегација општине Србац боравила је протеклог викенда у посјети братској општини Новогрођец у Пољској и присуствовала бројним дешавањима поводом Дана општине.

Нашу делегацију чинили су начелник општине Млађан Драгосављевић, предсједник Скупштине општине Милош Будић, координатор сарадње општина Србац и Новогрођец Мирослав Ћетојевић и шеф одсјека помоћних и техничких послова Бојан Бабић.

Првог дана посјете, у суботу, 26. августа, организована су бројна спортска такмичења а дан касније приређена је централна манифестација у градском парку.

Наступила су бројна културно-умјетничка друштва и регионални музичари а били су изложени бројни штандови са пољском и балканском храном, ручним радовима и сувенирима.

Посебна атракција је било такмичење у најдужој балканској пити а побједу је однијела мјесна заједница Гералтов која је припремила питу дугачку седам метара.

Наши представници били су у жирију који је оцјењивао излагаче хране а заједно са представницима општине Новогрођец на отварању манифестације пустили су голубове мира и тако послали поруку слоге, јединства и вишедеценијске братске повезаности два народа.

Начелник општине Млађан Драгосављевић каже да је на њега посебан утисак оставила индустријска зона у Викротију у коју је уложено око милијарду евра а овдје се налазе погони познатих свјетских компанија, међу којима је и Тојота.

“Обишли смо и погон за производњу порцелана у Пажицама који је заиста импозантан са великим бројем радника, као и ранч Гошчишов који је такође уникатан у сваком погледу”, рекао је начелник Драгосављевић.

Он је упутио захвалност градоначелнику Роберту Релиху, одборници Скупштине општине Новогрођец Антонини Шелехович и домаћину Богуславу Шелеховичу који су их дочекали на срдачан начин.

“Потрудићемо се да такође будемо добри домаћини у октобру на прослави крсне славе и Дана општине Србац када ће нам у госте поново доћи наши пријатељи из Пољске”, истакао је начелник Драгосављевић.

Општине Србац и Новогрођец потписале су 2012. године споразум о братимљењу чиме су се опредјелиле да развијају пријатељске односе и различите облике сарадње и чувају успомену на период када су територију општине Србац, крајем 19. и почетком 20. вијека, насељавали Пољаци, који су се по завршетку Другог свјетског рата вратили у домовину, али и даље чувају нашу традицију и обичаје.