Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Представници из Српца на обиљежавању 28 година од егзодуса Срба из Западне Славоније

Представници из Српца на обиљежавању 28 година од егзодуса Срба из Западне Славоније

У Градишци је данас обиљежено 28 година од егзодуса Срба из Западне Славоније у хрватској акцији “Бљесак”, у којој је погинуло 283 људи српске националности, од којих 114 цивила, међу њима 56 жена и 11 дјеце до 14 година.

Код спомен-обиљежја погинулим српским цивилима и војницима из Западне Славоније, служен је парастос.

Поред бројних делегација вијенац је положила делегација Борачке организације Републике Српске у којој је био и члан Предсједништва БОРС-а, Душко Митрић из Српца.

Вијенце су у име институција Републике Српске положили и предсједник Републике Српске Милорад Додик, министар рада и борачко-инвалидске заштите Даније Егић, министар трговине и туризма Денис Шулић и изасланик српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић, затим делегације Народне скупштине РС и Парламентарне скупштине БиХ, града Градишке, Трећег пјешадијског Република Српска пука, невладиних организација и удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске и НОР-а, као и Удружења протјераних Срба из Западне Славоније и градских удружења.

Испред Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица вијенац је положио вршилац дужности директора, Виктор Нуждић, који је такође поријеклом из Српца.

Хрватске снаге првог маја 1995. године напале су територију западне Славоније која је била под заштитом Уједињених нација и извршиле етничко чишћење Срба. Протјерано је 15 хиљада Срба. За ове злочине, до данас, нико није одговарао.