Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

По шести пут Раде кувао гра’ у Ножичком

По шести пут Раде кувао гра’ у Ножичком

Око 220 некадашњих и садашњих мјештана Ножичког и пријатеља овог села окупило се у недјељу 4. јуна на манифестацији „Раде кува гра’ “, коју је у дворишту подручне школе шести пут организовало Удружење грађана “Моје Ножичко”.

На овај начин поново су евоциране успомене на сличан догађај из прошлих времена када је у вријеме школског кроса домар-послужитељ Раде Драгомировић (82) кувао војнички пасуљ и служио га у шареним шољама од тврдог папира.

За разлику од прошле године када је сломио ногу пар дана прије дружења, због чега је завршио у болници на операцији, Раде се поново прихватио куварске палице и припремио одличан пасуљ који је и након дуго времена задржао свој препознатљив укус.

Да је заиста тако, свједочи податак да су организатори ове године морали набавити већи казан, јер се тражио тањир више, а “плануло” је чак 150 литара пасуља.

Предсједник удружења, Велимир Микулић, рекао је да му је драго што се мјештани сваке године у великом броју одазивају на дружење, а неки долазе само због тога из сусједних градова.

“Било је поново доста наших Ножичана из Бањалуке који тамо живе и раде већ неко вријеме али и мјештана из Српца и других мјеста који организују слична окупљања, попут Удружења “Наша Лепеница” које долази сваке године и које је покренуло слично дружење по узору на ово наше. Такође нам је стигла и екипа из Старог Мартинца која припрема Kупусијаду. Сваке године имамо нека стара, али и нека нова лица. Структура се стално мијења, али увијек имамо једнак број људи”, рекао је Микулић.

Он истиче да је манифестација препозната од стране Општине Србац, која је пружила финансијску подршку у организацији а дио новца је прикупљен од донација и чланарина.

“Овај догађај је већ прерастао у традицију и организује се сваке године на празник Духова. До сада сам доста пута добио питање какав је његов смисао. Неко то види као дружење, а неко види смисао у храни и пићу, али сваки лични утисак је вриједан и мнного значи мени и екипи људи која из године у годину вриједно ради на организацији”, рекао је Микулић.

О активизму Ножичана на овом и другим пољима, говори и чињеница да је од оснивања Удружења “Моје Ножичко” до данас у разне пројекте и активности уложено између 60 и 70 хиљада KМ.

“Један од већих пројеката је био уређење друштвеног дома у селу код кога смо прије неколико дана пустили у употребу мокри чвор а у плану је и уређење околине дома. Наредног мјесеца у плану је и традиционална акција “Најбољи ђак” у оквиру које ћемо наградити најбољег ученика из нашег села”, рекао је Микулић и додаје да свако ко жели да се укључи у њихов рад са приједлозима и идејама је добро дошао.

На јучерашњем дружењу уз плаћање симболичне чланарине могла се добити и мајица са логом удружења.

Фотографије са дружења “Раде кува гра’ ” уступио нам је мјештанин Сашо Њежић.