Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Почиње сезона лова на срндаћа

Почиње сезона лова на срндаћа

Сезона лова на срндаћа у србачкој општини почиње 17. и 18. јуна а календаром лова предвиђено је да се одстријели 47 јединки у два дијела, рекао је предсједник Ловачког удружења “Срна” Србац, Горан Савановић.

Савановић каже да је лов дозвољен у суботу 17. јуна од 16 часова и сутрадан, током видног дијела дана, а дозволе за лов се издају у четвртак 15. и петак 16. јуна у канцеларији удружења.

“Први дио се одвија до одстрела прве половине ове дивљачи или до 15. јула. Kад се заврши одстрел прве половине правимо паузу од мјесец дана а то је период парења срнеће дивљачи и настављамо га послије 15. августа кад се одстрељује друга половина, до коначног испуњења од 47 јединки”, рекао је Савановић.

Према његовим ријечима, ловиће се као и претходних година по истим правилима.

“Ловци који су набавили ново оружје дужни су доставити копију оружног листа секретару друштва. Сви ловци се морају придржавати правила која добију од секретара, ловочувара и лововође. Замољавам ловце да посебно воде рачуна о безбједности јер је вегетација јака а терен клизав због обилних падавина. Лов ће бити најуспјешнији када се сви сретни вратимо кућама и желим добар поглед свим колегама ловцима”, рекао је Савановић.

Он подсјећа да је лов на срндаћа пролонгиран због бројних манифестација у протеклом периоду па су уважени захтјеви њихових организатора јер у ловачком удружењу увијек воде рачуна о безбједности свих грађана.

“Након лова на срндаћа слиједи лов на препелицу који креће 1. августа а од септембра почиње лов на дивље свиње. У октобру креће лов на фазана а затим стиже хладни период када се лови патка, гуска и на крају у јануару и фебруару ловимо предаторе кад секцијски лов долази до изражаја“, каже Савановић.

Ловачко удружење “Срна“ је у прошлој години имало 525 чланова који су редовно плаћали чланарину а од тог броја је око 350 ловно активних људи.