Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Почео јубиларни 40. сазив Ликовно-еколошке колоније “Бардача-Србац”

Почео јубиларни 40. сазив Ликовно-еколошке колоније “Бардача-Србац”

Четрдесет академских сликара из 13 земаља узело је учешће у јубиларном 40. сазиву Ликовно-еколошке колоније „Бардача-Србац“ који је синоћ свечано отворен у Дому културе „Угљеша Којадиновић“ у Српцу и трајаће до 9. јула када ће у Тренинг центру Природно-математичког факултета у Бардачи бити организована завршна изложба.

Радован Митраковић, директор Центра за културу и спорт Србац, рекао је да умјетници другу годину заредом стварају на тему „Спас планете Земље – Оаза Србац“ а највриједнији радови ући ће у фундус колоније који броји 672 слике.

“На приједлог оснивача колоније Рајка Петковића, овај и прошлогодишњи сазив смо саставили у један догађај окупљајући умјетнике из цијелог свијета који упућују заједнички апел за очувањем еко система наше планете и резервата Бардача. Трудили смо се да окупимо рекордних 40 сликара за јубиларни сазив у чему смо успјели”, рекао је Митраковић.

Он додаје да је троје сликара који су били најављени, спријечено из здравствених и других разлога да дођу на колонију, али ће учествовати путем интернета у њеном раду и послаће слике на задату тему.

Митраковић каже да су покушали довести и једну реномирану умјетницу из Египта, али због проблема са визом на крају није могла потврдити учешће.

“Поносни смо што смо обезбиједили долазак врхунских умјетника који су остварили значајне интернационалне успјехе, а њихова искуства ће нарочито значити полазницима школе сликања коју смо ове године издигли на виши ниво јер ће млади таленти по први пут радити са професионалним бојама и платнима”, рекао је Митраковић и упутио захвалност донаторима и Општини Србац на подршци.

Колонију је званично отворио начелник општине Млађан Драгосављевић који је рекао да се увјерио у одличну организацију достојну јубилеја и изразио наду да ће умјетници пронаћи потребну инспирацију.

“Многи од вас сликара овдје су први пут а неки узимају учешће већ годинама и надам се да ћете одавде понијети само лијепе успомене. Надам се да ће наш фундус постати још богатији за бројна ликовна дјела која ће бити на понос свих нас”, рекао је начелник Драгосављевић.

Црногорска умјетница Јелена Вушуровић каже да је већ годинама редован учесник бардачке колоније и истиче да јој је част што је изабрана за члана умјетничког савјета.

“Ми се сви овдје осјећамо као једна велика породица и то је оно што Бардачу издваја од других колонија. Потрудићемо се да дјела која будемо стварали говоре умјесто нас и пошаљу поруку да је овакве природне драгуље потребно сачувати како би у њима могла уживати и будућа покољења”, рекла је Вушуровић.

На отварању колоније посјетиоци су могли погледати радове академског сликара Далибора Даде Ћетковића из Бара на његовој 23. самосталној изложби.

“Слике припадају великом циклусу под називом „Антарес“ који је настао прије три године док сам боравио у САД-у. Представио сам само један дио радова јер су остале тренутно изложене у Смедеревској Паланци и ово је по први пут у мојој каријери да паралелно организујем двије изложбе”, рекао је Ћетковић.

На четрдесетом сазиву бардачке колоније учествују академски сликари из Русије, Сједињених Америчких Држава, Енглеске, Италије, Турске, Шведске, Бугарске, Албаније, Србије, Хрватске, Црне Горе, Сјеверне Македоније и Републике Српске.