Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Почеле обуке припадника Горске службе спашавања Србац

Почеле обуке припадника Горске службе спашавања Србац

Припадници Горске службе спашавања из Српца кренули су ових дана са обукама и оспособљавањем за потраге и дјеловање у спашавању људских живота на планинама и неприступачним подручјима.

Обуке држи Љубо Шушчевић, начелник службе и једини лиценцирани спасилац на подручју србачке општине, а прва од њих одржана је на каменолому у Влакници гдје су се чланови србачке Горске службе привикавали на кориштење ужета и велику висину.

“Једна од наредних биће обука за спашавање на води и под водом коју ћемо изводити на једној од бржих ријека у Федерацији БиХ а радићемо и на кондиционирању и усавршавању других техника спашавања”, истакао је Шушчевић.

Он истиче неопходност набавке потребне опреме за рад Горске службе, коју још увијек нису комплетирали, јер је то услов како би могли адекватно дјеловати у кризним ситуацијама.

Оснивачка скупштина Горске службе спашавања Србац одржана је 14. марта у Ватрогасном дому у Српцу када је за начелника службе изабран Љубо Шушчевић, за замјеника начелника службе и предсједника скупштине Дарко Гаврановић, а међу члановима су и Никола Драгосављевић, Александар Миланковић и Слободан Стојаковић.

Слиједи регистрација у суду након чега ће и званично почети дјеловати станица Горске службе спашавања Србац која ће бити ангажована на подручју србачке општине, односно у било којем стању елементарних непогода, попут одбране од поплава, пожара, спашавању на води и под водом, затим на планинама, тражењу несталих и слично.