Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Почела промотивна кампања “Бирај боровницу – домаћу и свјежу”

Почела промотивна кампања “Бирај боровницу – домаћу и свјежу”

Менаџер пољопривредног кластера “Градишка-Лакташи-Србац” Бојан Ћикић и начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић обишли су данас плантаже боровница на подручју србачке општине у склопу промотивне кампање “Бирам боровницу – домаћу и свјежу” коју већ другу годину заредом проводи Пољопривредни кластер ГЛС како би се потрошачи упознали са једном од најљековитих воћних врста.

Ћикић је рекао да на тај начин желе подстакнути конзумацију боровнице, а уједно афирмисати здраве навике у исхрани.

“Још прошле године смо увидјели да становништво није у довољној мјери упознато о каквој се воћној врсти ради, многи је никада нису пробали и често је мијешају са шумском боровницом”, рекао је Ћикић.

Додаје да је план да се омогући и сусрет са боровницом кроз одржавање неколико штандовских промоција у Бањалуци, Лакташима, Српцу и Градишци.

“Интензивно радимо на директној промоцији и повезивању путем друштвених мрежа, а припремамо креативне радионице за дјецу гдје ће нам боровница бити у фокусу”, рекао је Ћикић.

Пољопривредни кластер “Градишка-Лакташи-Србац” већ двије године ради на развоју ланца вриједности плантажне боровнице и тренутно окупља око 20 произвођача из Српца, Градишке, Челинца, Новог Града, Бањалуке и Петрова.

“До сада, осим рада на развоју тржишта, успјели смо да успоставимо стручну савјетодавну подршку за произвођаче, а уједно им омогућили заједничку набавку репроматеријала за производњу”, рекао је Ћикић и напоменуо да је почела сезона бербе боровнице за 2022. годину.

Зоран Ивановић из Српца већ десетак година се бави производњом боровнице и на површини од четири дунума очекује принос од једне тоне.

“Углавном је пласирам на подручју општине Србац а неке мање количине иду на градишко и бањалучко тржиште. Kада је ријеч о берби, за сада имам довољно радника. Цијена једног килограма боровнице тренутно је 14 KМ” , каже Ивановић.

Начелник одјељења Марко Михољчић рекао је да су ове активности подржане од Пројекта развоја руралног предузетништва и пољопривреде који се финансира из ИФАД фонда, а проводе га Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и Општине Србац.

“Задњих година је производња боровнице доживјела експанзију на подручју наше општине. Ми се трудимо да суфинансирањем помогнемо овим произвођачима. Прошле године смо помогли у проширењу засада за седам произвођача и пружили помоћ у маркетиншкој кампањи. И ове године ћемо помоћи произвођачима да пласирају производе на тржиште. За ову годину смо коначно успјели да издвојимо значајнија средства од 100 хиљада KМ за програм подстицаја у пољопривреди. У току је израда програма и плана који би требало да се усвоји на наредној сједници Скупштине општине”, рекао је Михољчић.

BosnianCroatianEnglishFrenchGermanItalianRussianSerbianSpanish