Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Почела настава за око 1700 ученика основних и средњих школа из Српца

Почела настава за око 1700 ученика основних и средњих школа из Српца

Школско звоно огласило је данас почетак редовне наставе у новој школској 2023/24. години за преко 300 средњошколаца и више од 1300 србачких основаца међу којима је 139 првачића.

Директорица Основне школе ”Јован Јовановић Змај” Србац, Мануела Рађевић-Јокић, каже да је нову школску годину започело 865 основаца или за 11 ученика више него у претходној школској години.

„Прошле године смо имали 91 првачића а ове године 94. Оно што нас радује је да је дошло до повећања броја првачића у подручним одјељењима у Повеличу, Kаоцима, Ножичком и Старом Мартинцу док је у Kобашу остао исти број”, рекла је она.

Додаје да су имали одређене инвестиционе радове на школским објектима захваљујући помоћи Министарства просвјете и културе Републике Српске.

“Урадили смо унутрашње уређење централне школе у Српцу и купили двије пећи у подручној школи у Новој Веси. Уређују се школе у Kобашу и Повеличу а аплицирали смо и на разне пројекте. Очекујем да ћемо још инвестирати у овој години гдје ћемо акценат ставити на посебно одјељење како бисмо обезбиједили квалитетнији рад”, рекла је Рађевић-Јокић.

Директорица Основне школе “Доситеј Обрадовић“ Разбој, Силвана Секулић каже да је прошлу школску годину завршило 327 ученика распоређених у 27 одјељења док је ове године уписано 325 ученика распоређених у 28 одјељења, међу којима и 31 првачић што је за два ученика мање у односу на претходну годину.

“Окречили смо све просторије у централној школи у Разбоју, средили подове у подручној школи у Пријебљезима а наставићемо и са уређењем осталих подручних одјељења. Захваљујем се већим донаторима, фирмама Дрвопродекс, Kолектор и Перутнина, као и другим донаторима и значајном броју појединаца из наше општине”, рекла је Секулић и додала да је ових дана набављен тример за кошење траве од мјештанина Боре Рачића.

У Основној школи “Вук Kараџић” у Ситнешима спремно је дочекан почетак наставе у новој школској години за 141 ученика.

Директорица школе, Весна Савић, каже да је у односу на прошлу школску годину број ученика мањи за четворо а број уписаних првачића је 14 и приближно је исти као и прошле године када их је било 15.

Говорећи о стању школских објеката, Савић је рекла да су у школској 2022/23. години имали неколико важних пројеката за школу.

„Влада Републике Српске је обезбиједила средства за замјену столарије на објекту подручне школе у Ћукалима у износу од 35.680 KМ. У фебруару ове године завршени су радови на прекривању крова у овој школи гдје је вриједност радова износила 46.561 KМ а средства је обезбиједило Министарство просвјете и културе. Сљедећи корак је замјена столарије у централној школи у Ситнешима на чему тренутно радимо и надам се да ће и овај пројекат бити реализован”, истакла је Савић.

Према њеним ријечима, недавно су завршени радови на прилазу, односно степеништу од школског игралишта до улаза у школу у подручном одјељењу у Горњој Лепеници, што је иницирано и финансирано од стране родитеља.

“Највећу инвестицију је дао родитељ Стојан Мачковић који је учествовао у реализацији радова заједно са кућним мајстором школе и нашим помоћним радницима”, рекла је Савић.

Такође истиче добар гест свештеника Ненада Ђурића који сваке године помаж њиховој школи у кречењу а помогао је и ове године кречење централне школе у Ситнешима.