Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Потписани уговори са стипендистима општине Србац

Потписани уговори са стипендистима општине Србац

У сали Скупштине општине Србац данас је организовано потписивање уговора са стипендистима за школску 2022/23. годину који се финансирају из буџета општине Србац.

Ове године се на коначној ранг листи нашло 90 студената којима ће бити повећан износ стипендија са 700 на 800 КМ, за шта су одобрена средства из општинског буџета у износу од 100 хиљада КМ, односно 10 хиљада КМ више у односу на прошлу годину.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности, Марко Михољчић, рекао је да су ове године уврштени студенти прве године из борачких и социјалних категорија и подсјетио да се од прошле године стипендирају ученици генерације и вуковци, док остали студенти стичу право на стипендију од друге године студија.

“Трудимо се да сваке године уведемо нешто ново и повећамо обухват студената који добијају стипендију. Студентима на мастер студијама биће једнократно исплаћено 800 КМ док ће остали добити овај износ у осам једнаких рата. Одлучили смо да мало раније распишемо оглас како бисмо прије кренули са исплатом јер смо видјели да студентима то значи”, рекао је Михољчић.

Он позива стипендисте који нису данас дошли на потписивање уговора да то учине што прије јер исплата неће почети док сви студенти не изврше ову процедуру.

“Уговори ће се моћи потписати већ од наредне седмице у шалтер сали Општинске управе”, рекао је Михољчић.

Контакт службеници за потписивање уговора су Драгана Стојић и Ђурђица Цвјетиновић а више информација се може добити на број телефона: 051/740-001, локал 134.

Начелник општине Млађан Драгосављевић изразио је увјерење да ће повећање износа средстава за стипендирање помоћи студентима да школовање лакше приведу крају.

“Млади су један од најбитнијих сегмената нашег друштва и опредјељени смо да их, на овај начин, анимирамо да заврше факултете и покушају пронаћи радни ангажман на подручју наше локалне заједнице. Надам се да ће у Српцу засновати своје породице и примјенити стечена знања”, рекао је начелник Драгосављевић.

Невена Миланковић, студенткиња пете године фармације на Медицинском факултету у Бањалуци, рекла је да ће јој стипендија добро доћи за набавку литературе, едукацију и разне курсеве.

“Планирам наставити даље школовање уколико будем у могућности, вјероватно негдје у региону, како бих могла да останем и допринесем развоју наше заједнице”, рекла је Невена.

Студенткиња четврте године Факултета за безбједност и криминалистику, Андреа Ивановић, рекла је да општинску стипендију добија већ трећу годину заредом.

“Ово је период кад немамо никаквих примања и захваљујем се начелнику што је повећао износ стипендије јер ће нам то пуно значити”, рекла је Андреа.

Стипендије су ове године одобрене за 64 студента високошколских установа које се финансирају из буџета Републике Српске или Републике Србије и 15 студената високошколских установа које се не финансирају из буџета Републике Српске или Републике Србије.

Одобрена је и стипендија за шест студената из категорије социјалног статуса и двоје студената вуковаца и ученика генерације Центра средњих школа “Петар Кочић”, као и троје студенaта који се налазе на мастер и постдипломским студијама.