Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Полазници 12. класе ВСБО посјетили манастир Осовица

Полазници 12. класе ВСБО посјетили манастир Осовица

У склопу студијске посјете Босни и Херцеговини, полазници 12. класе Високих студија безбједности и одбране Школе националне одбране „Војвода Радомир Путник” Универзитета одбране Београд (ВСБО) боравили су у Сарајеву и Бањалуци, а током боравка су посјетили и манастир Осовицу.

Међу полазницима 12. класе ВСБО који су посјетили Осовицу били су начелник Школе националне одбране „Војвода Радомир Путник” пуковник Мићо Сувајац и члан Одбора за биоетику Светог архијерејског синода Српске православне цркве протођакон др Петар Дабић.

Игуман манастира Осовица, архимандрит Теофил, пожелио је добродошлицу највишим представницима државних институција и војске Републике Србије који су у своју студијску посјету уврстили и манастир Осовицу.

“Одржавање мира и јединства српског народа и рад на напретку друштва и држава у којма живимо и залагање за осјећај сигурности сваког човјека задатак је сваког појединца и институције, а наша Светосавска црква улаже посебан труд како би дала свој допринос у том погледу. Ширење Јеванђеља подразумијева мир међу људима и љубав која прашта, како нас учи Свети апостол Павле”, ријечи су архимандрита Теофила.

Током посјете, архимандрит Теофил је госте упознао са историјатом и комплексом најмлађег манастира епархије бањалучке.

“Ова посјета полазника 12. класе Високих студија безбједности и одбране Школе националне одбране „Војвода Радомир Путник” манастиру Осовица је заиста значајна јер се ради о посјети еминентних личности који су изабрани да прођу високе студије безбједности и одбране. Полазници су могли да се упознају са историјатом нашег манастира и поклоне чудотворној икони Пресвете Богородице Тројеручице, а ми да сазнамо како функционише систем образовања у области националне безбједности. У овој класи се поред официра војске и полиције, народних посланика и дипломата из Републике Србије, налазе и генерал полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске, те бригадир Оружаних снага Босне и Херцеговине, као и протођакон др Петар Дабић који је тренутно начелник кардиолоско-интернистичког одјељења Kлинике за васкуларну хирургију на Институту за кардиоваскуларне болести Дедиње”, додао је архимандрит Теофил.