Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Позориште “ДИС” гостовало у Српцу са двије представе

Позориште “ДИС” гостовало у Српцу са двије представе

У организацији Центра за културу и спорт, синоћ су у Дому културе у Српцу гостовали глумци „ДИС“ позоришта младих из Бањалуке, Анандо Ченић, Огњен Богдановић и Јелена Лена Марковић који су одиграли двије позоришне представе за дјецу и одрасле.

Прво је у 17 часова на распореду била дјечија представа “Kамен мудрости” а затим од 19 часова представа за одрасле “Андроид и Балканоид” у режији Новице Богдановића.

Овим представама почела је овогодишња позоришна сезона у Српцу која ће трајати до октобра када је планирано да се одржи Дјечији фестивал позоришта.

„У договору са менаџментом Центра за културу и спорт Србац, одлучили смо се за двије представе, обје су лепршаве и лагане, једна је за дјецу а зове се „Kамен мудрости“ и говори о младим глумцима који су залутали у шуму покушавајући да дођу до краља којем су обећали да одиграју представу. Без обзира што је представа намијењена за дјецу она је пуна метафора, а та шума је у ствари некаква замка коју млади људи могу да имају. Представа је рађена у маниру комедије и има доста добрих ликова, забавна је, поучна и говори о пријатељству и колико нам је пријатељство важније од нечег материјалног, односно колико нам је пријатељ важнији од некаквог блага које се налази у шуми”, рекао је Новица Богдановић.

Друга представа је „Балканоид и Андроид“, а ради се о новој представи ДИС-а која се за ових пар мјесеци играла двадесетак пута.

“Прича је савремена, говори о једном младом мушкарцу који живи у Бањалуци и који је добио на поклон андроидну лутку робота која личи апсолутно на праву жену и има све функције као права жена. Он је у ситуацији да је тестира у наредних шест мјесеци, наравно, са свим својим балканским убјеђењима и фрустрацијама које један мушкарац који живи сам може да има. Представа је такође забавна и носи поруку да би било добро да се окренемо једни према другима, да нам технологија не доноси нешто добро и да нам будућност која је претворена у некакве апликације можда и није толико блиска колико би нам један додир са правом особом значио“, рекао је Богдановић.

Он је додао да имају редован репертоар два пута седмично у Дому омладине у Бањалуци. Након Васкрса у Српцу ће, како каже, бар два пута мјесечно изводити представе не само глумци из „ДИС“ позоришта, већ и друге колеге које су вољне да дођу.

„Покушаћемо довести што више представа у Србац као увертиру за велики фестивал који је планиран у октобру. Уједно ћемо покушати довлачити дијелове технике како би ову сцену учинили прихватљивијом за многе представе. Нажалост, били сте ускраћени за многе добре представе које су могле гостовати у Српцу, међутим из техничких услова, то је једноставно било неизводљиво“, рекао је Богдановић.

BosnianCroatianEnglishFrenchGermanItalianRussianSerbianSpanish