Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Поезија повезала младе из Српца и Русије

Поводом 9. маја – Дана побједе над фашизмом, у уторак 11. маја је по први пут у Српцу организовано књижевно вече на којем су, родољубиве стихове, путем зум апликације, говорили србачки средњошколци и руски студенти и средњошколци.

Организатор је био Центар за изучавање руских обичаја, културе и историје, који дјелује при Народној библиотеци у Српцу.

На почетку манифестације, Српчане је поздравила Јелена Мишченко, проректор за међународну сарадњу на Тамбовском државном техничком универзитету, која је истакла да Руси желе да граде пријатељске односе са српским народом на свим пољима, а да су културне манифестације, образовне установе и узајамне посјете један од најбољих видова зближавања младих који су будућност својих држава.

Директор Центра средњих школа “Петар Kочић”, Миленко Живанић, у свом обраћању је такође изразио жељу и наду за интензивнијом сарадњом са братским народом, напоменувши да је ово још један мост сарадње који треба учврстити.

“Ово је прилика за све нас да пријатељство наших народа проширимо, са надом да ће ово постати традиција и још један начин зближавања“, рекао је Живанић.

У име ученица које су рецитовале поезију и професорица које су их припремале за манифестацију, обратила се професор српског језика и књижевности Ирена Недимовић која је напоменула да овог пута Руска Федерација и Република Српска још једном показују благонаклоност, али овог пута из области културе, нагласивши да човјек носи у срцу љубав према свом народу, а да су пјесници ти који су нас родољубивом поезијом завјештали да се од заборава сачува оно што је народ кроз историју проживио.

“8. маја 1945. године њемачки фелдмаршал Вилхелм Kајтел је у име Трећег рајха потписао споразум о капитулацији Њемачке. По московском времену, то је 9. мај и овај датум се обиљежава у великом броју држава широм свијета. Без обзира на боју коже, вјеру, нацију или географски положај, сваки човјек у срцу носи љубав према отаџбини, свом народу, језику и култури, али та повезаност не искључује отворен и равноправан однос према другим завичајима и њиховим карактеристикама. Први и други свјетски рат су проузроковали вишемилонске жртве, међу којима и велики број Срба. Ми не смијемо дозволити да те жртве падну у заборав, а да се очува сјећање, потрудили су се и наши пјесници“, рекла је професорица Недимовић.

Директор Народне библиотеке Србац, Бранко Савановић, рекао је да је у овом тренутку посебно важно сачувати од заборава оно што се стварно десило јер неке силе желе да промијене историју и историјске чињенице о улози и жртвама које је поднио српски и руски народ.

Савановић истиче да је потребно гајити и побољшавати однос са нама блиским народом, те је у ту сврху и отворен Центар за изучавање руских обичаја, културе и историје.

“Центар је основан прије пола године и ово је трећа већа манифестација коју организујемо са Тамбовским универзитетом. Уколико епидемиолошка ситуација буде дозвољавала, у јуну је планирана посјета Српцу ректора и проректора за међународну сарадњу Тамбовског универзитета и представника из Привредне коморе Москве преко кога је дошло до ове сарадње. Том приликом је планирано да се озваничи рад Центра, а полазници курса руског језика добиће сертификате поменутог Универзитета“, рекао је Савановић.

Kњижевној вечери је присуствовао и начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић који је истакао да ни 2500 километара удаљености није препрека за успјешну сарадњу и угодно дружење ако постоји воља и жеља и додао да су представници Српца и Тамбова то и показали.

“Још једном смо видјели да Срби и Руси имају много тога заједничког и 9. мај је датум који нас на неки начин веже, као и бројне друге нераскидиве везе. Ово је примјер да постоји добра воља од стране оба народа да тако остане и убудуће, али и да се сарадња прошири на разним животним сферама. Тамбов је град који има око 10 пута више становника него Србац, а изјавом да је дукат мали, али вриједан, госпођа Мишченко је дала до знања да је Србац вриједан, иако није велики град и нагласила да им је стало до сарадње која је започета“, рекао је Михољчић.

Путем видео позива, учеснике књижевне вечери је поздравио и Денис Kочетов, потпредсједник Привредне коморе Москве.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *