Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Подстицаји за развој пољопривреде повећани на 120 хиљада KМ

Подстицаји за развој пољопривреде повећани на 120 хиљада KМ

За подстицање развоја пољопривреде у овој години из општинског буџета ће бити издвојено 120 хиљада KМ, што је за 20 хиљада више у односу на прошлу годину.

Ову одлуку подржали су одборници на данашњој 22. сједници Скупштине општине Србац на којој је усвојен Програм обезбјеђења и кориштења новчаних средстава за подстицање развоја пољопривреде за 2023. годину.

Предвиђена је реализација девет мјера и то додјела пластеника са додатном опремом путем самофинансирања у износу до 30 хиљада KМ, суфинансирање набавке нових пољопривредних прикључних машина до 27.500 KМ и подршка подизању нових вишегодишњих засада јабучастог, коштичавог, језграстог, јагодастог и бобичастог воћа и винограда до 7.600 KМ.

За увођење система за наводњавање у ратарској, повртларској и воћарској производњи издвојиће се до 15.000 KМ, за пројекат промоције малих пољопривредних произвођача и њихово повезивање са тржиштем кроз Kластер ГЛС до 4.900 KМ и субвенције пољопривредним произвођачима за произведено и продано млијеко до 17.500 KМ.

Програмом је предвиђен и подстицај за произведено и продано поврће у заштићеном простору (пластеницима) до 7.500 KМ, субвенције удружењима пчелара за проширење пчелињих друштава до 4.000 KМ и субвенције за производњу и узгој квалитетних приплодних крмача и супрасних назимица које се воде у матичној евиденцији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС у износу до 6.000 KМ.

Начелник одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић рекао је да ако по некој од ових мјера остане средстава, односно не буде довољан број пријављених, могу се распоредити на неку од других мјера, али под условом да укупан износ не буде већи од предвиђених 120 хиљада KМ.

Он је додао да је првобитно било предвиђено да се суфинансира осам мјера али је у међувремену ресорно министарство донијело наредбу поводом појаве Афричке свињске куге, због чега је забрањен рад сточних пијаца и продаја меса ван пословног простора.

“Одржана је сједница локалног кризног штаба у Српцу и Савјета за пољопривреду који је предложио додатну мјеру како би се подржао сектор свињогојства, односно узгој квалитетно приплодних крмача и супрасних назимица, у циљу стварања квалитетног товног материјала и добијања меса најбољег квалитета. Средства смо обезбиједили прерасподјелом из других мјера и намијенили за овај сектор”, рекао је Михољчић.

Одборник Јордан Kуваља, предсједник Савјета за пољопривреду, рекао је да је похвално што се сваке године из општинског буџета издвајају већа средства за подстицање развоја пољопривреде.

“Уз значајне подстицаје који се издвајају на нивоу Републике Српске, то ће значајно утицати на стварање већих пољопривредних газдинстава и бољих услова у пољопривреди”, рекао је Kуваља.

Одборник Александар Бабић рекао је да је добар приједлог Савјета за пољопривреду за уврштавањем додатне мјере и додао да има подршку Kлуба одборника СНСД-НДП-УС како би што више људи било обухваћено овом, као и другим мјерама предвиђеним за ову годину.

Данашњој сједници Скупштине општине Србац присуствовала су 23 одборника а одсутни су били одборници Желимир Урић и Драган Лепир.

О осталим тачкама дневног реда информисаћемо вас у наредним извјештајима на нашој страници.