Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Подијељен садни материјал за пластеничку производњу

У оквиру пројекта „Развој пластеничке производње на подручју општине Србац“, фаза 2 пројекта, јуче је завршена подјела садног материјала за 30 корисника којима су одобрени пластеници површине 100 квадратних метара са системом за наводњавање и садним материјалом.
Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић рекао је за Радио-Србац да се приводи крају монтирање свих пластеника, а корисницима је јуче подјељено 360 комада садног материјала, од чега 180 паприка бабуре, 60 роге, 60 парадајза и 60 краставаца.
“Прошле седмице одржане су обуке на тему  „Технологија производње поврћа у пластенику“ и „Могући проблеми у току производње поврћа у пластенику” а предавач је био дипломирани инжењер пољопривреде Драшко Башић. Вриједност друге фазе пројекта је 90.745 КМ, од чега су 75 одсто донаторска средства, а 25 одсто су средства општине Србац и корисника” рекао је Михољчић и додао да су пластеници површине 100 метара квадратних и уз њега се добија систем за наводњавање.
За кориснике ће у склопу пројекта бити организован и обилазак пластеника од стране стручног предавача Драшка Башића од којег ће на лицу мјеста добити додатне сугестије и упуте који ће им бити од користи у будућој пластеничкој производњи.
Садни материал је добио и Стојан Миличевић из Ножичког, стопостотни ратни војни инвалид који нам је рекао да већ има један пластеник али је дотрајао те да ће му добро доћи нови који има јачу конструкцију.
“Производим поврће углавном за своју породицу јер имам петоро унучади и желим да једу домаће. Ово ми много значи јер све што сами произведемо, здравије а својој дјеци не препоручујем да купују храну из увоза. Сијемо свашта помало, углавном за своју породицу” рекао је за Радио-Србац, Стојан Миличевић.
Пројекат се финансира од стране Швајцарске агенције за развој и сарадњу и Развојног програма Уједињених нација УНДП БиХ, а реализује уз подршку Министарства управе и локалне самоуправе РС и Министарства финансија РС.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *