Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Повећање цијене комуналних услуга омогућава стабилнији рад Водоводу

Повећање цијене комуналних услуга омогућава стабилнији рад Водоводу

Одборници Скупштине општине Србац дали су сагласност Kомуналном предузећу “Водовод“ на повећање цијене комуналних услуга у висини од 10 одсто када су у питању физичка и пет одсто када су у питању правна лица.

Директор Водовода, Дражен Стојковић, рекао је да би нови цјеновник требао бити на снази од 1. априла и додао да са предложеним повећањем цијене воде планирају повећати приходе који ће моћи покрити трошкове текућег пословања као и плаћање обавеза из ранијих година.

„У прошлој години смо тражили повећање цијене воде за 15 одсто и добили одобрење за осам одсто. Недостатак средстава у 2022. години која нисмо успјели остварити због повећања на 15 посто успјели смо надокнадити извођењем већег обима радова и на тој ставци смо имали остварен приход у износу од 470.000 KМ, али видимо да ће обим тих радова у овој години бити мањи“, рекао је Стојковић.

Он истиче да су свјесни да је посљедњих година дошло до повећања трошкова живота, а самим тим и цијена водоматеријала који је поскупио за око 50 одсто, водомјера за 56 одсто, електричне енергије око 20 одсто, цијене погонског горива око 30 одсто, али и саме цијене рада.

“Морамо водити рачуна да цијену рада подигнемо на адекватан ниво јер сматрамо да радници у комуналним предузећима и данас имају плате испод просјека и да смо због ниске цијене рада дошли у ситуацију да останемо без својих најбољих кадрова, што би угрозило опстанак предузећа”, рекао је Стојковић.

Србачки Водовод има доста скуп и разгранат систем у склопу кога је изграђено око 500 километара примарне и секундарне водоводне мреже а на тој мрежи је прикључено 5 700 потрошача. Од укупног броја, преко хиљаду потрошача на мјесечном нивоу не троши воду јер се ради о празним домаћинствима.

Стојковић је рекао да просјечна потрошња воде износи 10 метара кубних по домаћинству и ако се узме неко просјечно домаћинство, онда би ово повећање са свим обрачунатим дажбинама било 1,78 KМ за воду односно 2,25 KМ за обрачун воде и канализације.

У дискусији по овом питању су учествовали одборници Данко Драгојевић и Бранко Граховац, а одборница Мара Цвијановић-Делевић је рекла да увећање цијене воде у било којем обиму није реално, јер је то нови удар на џепове грађана и навела цијене воде у окружењу.

“Примијетила сам да Србац много даје за спорт и културу па предлажем да се дио средстава надомјести Водоводу из пројекта изградње галерије слика”, рекла је она.

Начелник општине Млађан Драгосављевић је рекао да свако повећање цијене воде данас није добро дошло сматрајући да неће бити дочекано на добар начин од стране јавности, али да поуздано зна да ће ово повећање бити у рангу локалних заједница у окружењу и да се није могло избјећи.

„Повећање од 10 одсто представља додатни трошак али је то неопходно јер смо сви свјесни да су порасле цијене материјала за одржавање водовода. Није рјешење проблема да се отпусти један број људи као што су то предлагали одборници опозиције али је чињеница да ће пословна политика предузећа бити вођена у смислу смањења броја извршилаца са одласком у пензију једног броја радника“, рекао је Драгосављевић.

На јучерашњој сједници Скупштина општине Србац једногласно је разријешила Слађану Поткоњак дужности директора Центра за социјални рад Србац закључно са 29.12.2022. године.

Слађана Поткоњак, дипломирани социјални радник, именована је за директора рјешењем Скупштине општине Србац 1.6.2021. године на период од четири године а поднијела је оставку 1.2.2023. године из личних разлога.

Kомисија за избор и именовања је на сједници одржаној 7.3.2023. године усвојила приједлог рјешења о њеном разрјешењу.

Начелник општине Млађан Драгосављевић је изразио жаљење сплетом околности које је изазвао овај случај у јавности јер се ради о особи која је врхунски стручњак у области социјалне заштите и сматра да је била веома одговорна у послу који је обављала. Драгосављевић је рекао да буџет општине Србац и Центар за социјални рад нису финансијски оштећени овим поступком те позвао одборнике да усвоје одлуку о разрјешењу са дужности директора закључно са 29.12.2022. године, а то су предложили и инспекцијски органи који су радили детаљну контролу.

У дискусији по овој тачки су учествовали одборници Душанка Игњатић, Данијела Божић, Данко Драгојевић и Желимир Урић који су се сложили да овакве појаве треба свести на минимум.

Србачки парламент је једногласно усвојио и информацију о раду Полицијске станице Србац за прошлу годину.

Одборник Данко Драгојевић је поставио питање командиру Синиши Шњеготи о опремљености полицијских службеника, односно да ли имају адекватну опрему за рад на терену, а Бранко Граховац је питао када ће стационирани радари у Лилићу и Повеличу почети са радом.

Шњегота је рекао да су полицијски службеници опремљени за рад на терену и да је тестна фаза за радаре у току још пет до седам дана и да ће јавност бити информисана на вријеме о почетку њиховог пуштања у функцију.

Разматрана је и информација о успјеху и владању ученика на крају полугодишта у школској 2022/23. години.

Одборник Саша Јовичић указао је на смањен број ученика из године у годину, а Александар Бабић је рекао да Општина Србац и Министарство просвјете и културе Републике Српске чине све да се повећа број ученика, мислећи на давање стипендија и плаћање превоза ученицима, док је одборник Драган Лепир питао да ли средњошколски центар сарађује са привредницима око занимања приликом прављења плана уписа.

Жељка Бабић, представница Центра средњих школа “Петар Kочић”, рекла је да се прије планирања плана уписа одржава сједница Привредног савјета гдје се чује глас привредника, а ради се и анкетирање ученика о занимањима. Према њеним ријечима, мали број ученика исказује заинтересованост за појединачне образовне профиле.

Након овог образложења једногласно је усвојен извјештај о успјеху и владању ученика на крају првог полугодишта за школску 2022/23. годину.

О осталим тачкама дневног реда информисаћемо вас наредних дана.