Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Повећана видљивост трактора смањује ризик од саобраћајних незгода

Повећана видљивост трактора смањује ризик од саобраћајних незгода

У више општина Републике Српске сутра почиње кампања “Освјетлај образ домаћине, означи трактор жутим ротационим свјетлом”, превентивна активност која повећањем видљивости трактора у саобраћају треба да смањи ризик од саобраћајних незгода, речено је у Ауто-мото савезу Републике Српске.

Републичка превентивна кампања почеће сутра у мјесту Рудице код Новог Града предавањем за ратаре из овог краја и подјелом жутих ротационих свјетала.

Ова превентивна активност биће спроведена до 31. марта у више општина Републике Српске и заједнички је спроводе Министарство саобраћаја и веза, Министарство унутрашњих послова, Агенција за безбједност саобраћаја и Ауто-мото савез Републике Српске са 48 ауто-мото друштава и локалних заједница.

Из Ауто-мото савеза Српске поручују да упаљено жуто ротационо свјетло на трактору за вријеме вожње на јавном путу омогућава другим учесницима у саобраћају да га уоче, чиме се смањује ризик од саобраћајне незгоде.

Портпарол Ауто-мото савеза Српске, Перица Пећанац, рекао је да трактор и прикључно возило технички морају бити у потпуности исправни како би безбједно учествовали у саобраћају.

Он је нагласио да је прије изласка на коловоз потребно уклонити блато са точкова трактора, које повећава ризик од настанка саобраћајне незгоде.

Пећанац је навео и да вожња трактора под утицајем алкохола може допринијети настанку грешке при руковању радном машином, а самим тим до тешких посљедица по возача, као и других учесника у саобраћају.