Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Пејићи уз помоћ пријатеља добили другу животну шансу

Пејићи уз помоћ пријатеља добили другу животну шансу

Бројни хуманисти прискочили су у помоћ Предрагу Пејићу из Српца и његовим укућанима како би им помогли да се ускоро врате у породични дом кога је захватио пожар 30. јануара ове године када је изгорило комплетно приземље куће.

До несреће је дошло када је из шпорета на чврсто гориво испала димоводна цијев а ватра која је букнула брзо је захватила приземље у којем у том тренутку није било никога.

Предраг каже да је, као и сваког дана, наложио ватру и отишао до града да обави неке послове а недуго затим позвао га је комшија и рекао да се код његове куће примијети дим.

“Било је негдје око поднева кад сам отишао да купим неке шарафе и фарбу и задржао се мање од сат времена. Када ме позвао комшија Горан Лазић и питао шта се то код нас дими, одмах сам се вратио али ватра је већ избијала из прозора и сва стакла су била попуцала. Дошли су ватрогасци и брзо угасили пожар, спријечивши да штета буде већа, на чему им се искрено захваљујем”, рекао је Предраг.

Пејићи су кућу почели градити 2014. године и до сада су успјели уредити само приземље док је горњи спрат неопремљен. У породици су стално запослени супруга и син, док је Предраг углавном код куће и одржава домаћинство, а кћерка тренутно не живи с њима.

“Када смо почели градити кућу нисмо имали довољно средстава и уредили смо је колико смо могли. Сређивали смо је мало помало и опремили доњи спрат новим намјештајем, кухињом, купатилом и столаријом. Међутим, сада је све нестало буквално за један час”, каже Предраг.

Додаје да је одмах након пожара дошло доста суграђана који су му понудили помоћ а листа оних који се свакодневно јављају је све дужа.

“Тешко је кренути све испочетка али уз пријатеље и познанике све ће бити лакше. Њих двадесетак је стигло већ пола сата након пожара да ми помогну што довољно говори о њиховој људскости и пожртвованости. Пошто су зидови попуцали од високе температуре и све инсталације су изгориле, морали смо кренути са обнављањем од голог зида и радови већ добро напредују”, каже Предраг.

Како би им омогућили да лакше преброде муку, чланови Савјета мјесне заједнице Србац, на челу са Драшком Момићем, покренули су хуманитарну акцију за прикупљање новчаних прилога. Момић, одборник у Скупштини општине Србац, који им је кум и дугогодишњи пријатељ, уступио је Пејићима свој стан за живот док се не заврши адаптација куће.

“Предраг је човјек за примјер, многима је на разне начине помагао и сада је на нама ред да му узвратимо. Одзив донатора већ у првим данима је добар, јављају нам се појединци и фирме из Српца и дијаспоре са жељом да уплате прилоге. Па чак и они који су слабијег имовног стања кажу да би дошли да барем помогну у раду”, каже Драшко, који је са мјештанином Небојшом Митраковићем овлаштен за прикупљање средстава.

Истиче да су добили сагласност Општине Србац и начелника Млађана Драгосављевића да покрену акцију а локална управа ће уплатити и једнократну новчану помоћ.

“Позивам све грађане да покажу хуманост и солидарност према нашим суграђанима и помогну им да се врате у свој дом и прије завршетка зиме”, рекао је Момић.

Донације за обнову куће породице Пејић могу се уплатити на:

  • жиро рачун број: 567-353-59003723-58 који је отворен у Атос банци,
  • девизни рачун број: 567-353-54170629-71 у Атос банци, SWIFT code: SABRBA2B ATOS BANK A.D. Beneficiary customer: BA395673535417062971 PREDRAG (MILORAD) PEJIĆ, SRBAC SELO BB, BOSNA I HERCEGOVINA