Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Отворен Театар фест у Бањалуци промоцијом књиге Бранке Санчанин

Отворен Театар фест у Бањалуци промоцијом књиге Бранке Санчанин

Промоцијом књиге “Уморан од додира” ауторке Бранке Санчанин и концертом на Великој сцени Народног позоришта Републике Српске синоћ је отворен 25. Театар фест “Петар Kочић” у Бањалуци.

Сала Народног позоришта била је премалена да прими све заљубљенике позоришне, књижевне и филмске умјетности који су дошли да присуствују представљању књиге о великану југословенског глумишта Угљеши Kојадиновићу.

Међу њима је био велики број наших суграђана који живе и раде у Бањалуци и који су чланови Завичајног клуба Српчана, а одазвали су се и бројни универзитетски професори и чланови Академије наука и умјетности Републике Српске, историчари и представници јавног и културног живота.

Посебан печат цијелом догађају дали су и чланови породице Угљеше Kојадиновића који су такође били присутни у публици, међу којима се одазвала и Вања Малешевић, рођена Вулин, Угљешина сестричина која је пружила велику помоћ ауторки у изради ове књиге.

“Синоћ се препуном сценом “Петар Kочић” Народног позоришта Републике Српске проносио глас о бриљантном глумцу Угљеши Kојадиновићу, о књизи која слави његов лик и велича његово дјело. Бања Лука није заборавила свог “Kарбонеа”. Хвала дивној публици која је била дио ове чаробне вечери”, рекла је ауторка Бранка Санчанин.

О књизи су говорили Архимандрит Теофил (Димитрић), игуман манастира Осовица, Љиљана Лабовић Маринковић, директор Дјечијег позоришта Републике Српске, Марко Мисирача, редитељ и Жељко Вујадиновић, историчар и ауторка књиге.

Бранка Санчанин је овим монументалним дјелом, које је објављено на 447 страница уз 270 фотзографија и докумената, одала почаст једном од највећих глумаца са наших простора који је преминуо 20. јуна 1982. године и по властитој жељи сахрањен у родним Гламочанима.

У књизи су се нашли детаљи глумчеве кратке, али успјешне каријере, током које је остварио незаборавне улоге у филмовима и серијама као што су “Вело мисто”, “Просјаци и синови” и друге, стојећи раме уз раме са великанима попут Радета Шербеџије, Фабијана Шоваговића и Мустафе Надаревића.

Прва промоција књиге о Угљеши Kојадиновићу одржана је 25. јуна 2022. године у препуној сали Дома културе у Српцу који је након промоције званично понио име по овом глумачком великану.

Ово капитално дјело до сада је промовисано и у Јајцу и Загребу, те на Сајму књига у Београду.

Поводом отварања Театар феста организован је и богат музички програм у којем су учествовали Маја Манојловић и полазници школе пјевања “MamaVox”, “Combine Quartet”, свјетски шампион у хармоници Радован Ивановић и гудачки оркестар Народног позоришта под диригентским вођством Стефана Зекића.

У такмичарском дијелу овогодишњег фестивала учествују Атеље 212 са представом “Ролеркостер”, Народно позориште Ниш са представом “Сан о завичају”, Црногорско народно позориште и Центар за културу Тиват са комадом “Покојник”, Сарајевски ратни тетар са представом “Мој син мало спорије хода” и Народно позориште из Београда са представом “Успаванка за Алексију Рајчић”.

Театар фестивал “Петар Kочић” под слоганом “Сновиђење и реалност” траје до 11. јуна када ће бити изведена опера “Деца” рађена по истоименом дјелу Милене Марковић.