Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Отворена изложба о ратном путу Прве србачке лаке пјешадијске бригаде

Отворена изложба о ратном путу Прве србачке лаке пјешадијске бригаде

У фоајеу Дома културе у Српцу данас је отворена изложба слика посвећена ратном путу Прве србачке лаке пјешадијске бригаде у склопу обиљежавања 30. годишњице од њеног формирања.

Изложбу је отворио замјеник начелника општине Владимир Гужвић који је рекао да је на фотографијама приказан цјелокупан ратни пут бригаде и њени најславнији тренуци.

“Видимо на њима многа лица која су данас присутна на изложби али и оне који нису више ту са нама. Наша обавеза је да их се сјећамо увијек, а не само на велике годишњице, уз опомену да се оваква страдања више никада не понове”, рекао је Гужвић.

Изложби су присуствовали начелник општине Млађан Драгосављевић, ратни начелник штаба Прве србачке лаке пјешадијске бригаде Вићо Kовачевић, представници команде бригаде, организацијe које окупљају борачке категорије, демобилисани борци, ратни војни инвалиди, породице погинулих заробљених, несталих и умрлих бораца и други грађани.

Међу њима је био и ратни војни инвалид, Горан Тривунић, који се присјетио својих ратних дана и тешког рањавања.

“Рањен сам 8. августа 1993. године на требавском ратишту и срећом сам остао жив. Наш ратни пут је био тежак и трновит и треба редовно да се присјећамо и организујемо оваква окупљања. Позивам све борце да остану јединствени”, рекао је Тривунић.

Изложбу у Дому културе организовали су Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова и Општина Србац.

Обиљежавање 30. годишњице од формирања Прве србачке лаке пјешадијске бригаде биће настављено у 11.30 часова окупљањем званица и постројавањем бригаде на игралишту у Малим Ситнешима.

Од 12 часова планиран је дочек ратне заставе и предаја рапорта, обраћање замјеника команданта бригаде и начелника општине Млађана Драгосављевића а по завршетку ће за све присутне бити организован војнички ручак.