Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Отворена изложба дрвених скулптура Ранка Kресојевића из Повелича

Отворена изложба дрвених скулптура Ранка Kресојевића из Повелича

Око 90 дрвених скулптура србачког мајстора Ранка Kресојевића из Повелича представљено је синоћ србачкој публици на изложби под називом “Мој дрвљеник из природе” која је организована у Дому културе “Угљеша Kојадиновић” у Српцу.

Изложби су присуствовали представници локалне управе и бројни љубитељи умјетности, међу којима су били начелник општине Млађан Драгосављевић, предсједник Скупштине општине Милош Будић, јеромонах Филарет из манастира Осовица и други.

Говорећи о изложби, директор Центра за културу и спорт Радован Митраковић рекао је да се ради о несвакидашњим умјетнинама које су дио богате колекције од око 500 радова које је аутор израдио током живота.

“Види се да је уложен огроман труд и напор и да сваки експонат приказује један дјелић природе. Изложба ће бити отворена и наредних дана па позивам суграђане да је погледају и упознају се са овом врстом умјетности”, рекао је Митраковић.

Он је додао да је у организацији Центра израђен фото албум свих скулптура који ће остати похрањен у Завичајној збирци Народне библиотеке Србац а његову израду финансијски је помогла Општина Србац.

Ранко Kресојевић је већ седам деценија заљубљеник у природу и планинарење из чега се изродио овај необичан занат.

“Своје радове сам на изложби подијелио на природне експонате које је осмислила природа а ја довршио, а ту су и рељефи који су израђени из пуног дрвета различите врсте. Имао сам још једну колекцију од око 103 експоната која ми је за вријеме протеклог рата остала у стану у Бановићима гдје сам био радно ангажован у Руднику мрког угља на административним пословима. Нисам се могао вратити по њих и чуо сам да су разнесени и уништени, а од неких су чак ложили ватру”, рекао је Kресојевић.

Додаје да је имао понуда да прода своје радове, али то није учинио на наговор кћерке и супруге.

“Тренутно ми је код куће остало свега 120 скулптура а 40 оних најбољих сам поклонио кћерки која живи у Шведској”, истакао је Kресојевић.

Публици се обратио и начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић који је рекао да је изложба организована симболично 2. новембра, на датум када је 1933. године Србац добио своје данашње име.

“Ове године Ранко прославља 89. рођендан, баш као и наш Србац који је преименован од назива Босански Свињар након што је краљ Александар услишио молбу групе мјештана који су тражили промјену назива нашег мјеста, што је озваничио и тадашњи министар унутрашњих послова Живојин Лазић. Наредне године славимо велики јубилеј, 90 година имена Српца и надамо се да ће и Ранко заједно с нама прославити свој 90. рођендан”, истакао је Михољчић.

Изложбу скулптура Ранка Kресојевића организовали су Општина Србац и Центар за културу и спорт.